Rozprávali sme sa s technológom Ing. Kamilom Červenkom ako inak o víne 🙂

  1. Akú historickú tradíciu vína má oblasť Tibava?

Prvé zmienky o vinohradníctve v regióne pochádzajú z prvej polovice 15.storočia.

Komerčný boom zaznamenalo vinohradníctvo a vinárstvo v oblasti v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

  1. Je to vulkanická časť pohoria Vihorlat, aké vínka dáva táto pôda?

Ide o ťažšie pôdy s vyšším obsahom minerálnych látok. Aj v suchších ročníkoch pôda obsahuje dostatok vody, takže vinič netrpí. Senzoricky agresívnejšia kyselina jablčná sa v procese dozrievania bobúľ stráca pomerne rýchlo. Finálnym vínam potom trošku absentuje „šťavnatosť“ a razancia. Vína sú ale lahodné, vďaka úrodnej pôde majú vyšší extrakt a charakteristický zemitý buket. Predovšetkým vína s prívlastkom sú vhodné na pitie hlavne v druhom a treťom roku.

  1. Vaše vína získavajú ocenenia na medzinárodných súťažiach, aké si ceníte najviac?

Nechcem menovať konkrétne ocenenia. Vo všeobecnosti všetky. Samozrejme viac poteší ocenenie vínu, od ktorého to až tak neočakávame. Tešia nás aj pozitívne výsledky z výstav, o ktorých vieme, že zastúpenie hodnotiacich komisií má vysokú úroveň.

 

  1. Aké vínka a prečo tento výber predstavíte v Národnom salóne vín – na degustácii Vína z vulkanického Vihorlatu?

Budú to predovšetkým naše vína s prívlastkom. Vďaka pôdnym a klimatickým podmienkam sa v našich vinohradoch darí hlavne neskorším bielym odrodám – Rizlingu rýnskemu, tramínu, Pálave. Naše červené vína majú tiež vysoký štandard. Či už je to zemitá frankovka, ovocné Zweigeltrebe, alebo hlboké a plné vína z Neronetu a Alibernetu.

  1. Čo pre vás znamená víno?

Víno je predovšetkým moje živobytie a je to tvrdá práca, ktorá ma baví. Je to celoročné úsilie veľkého teamu ľudí, v strede toho celého je kampaň, ktorá je náročná, ale pre mňa neskutočne zábavná, pretože vtedy môžem tvoriť. Po kampani nastáva obdobie opatery o vína. Život vinára je náročný, pretože to je neustály kolobeh. Preto si vážim svojich kolegov, a taktiež ostatných vinárov.

Ak chcete ochutnať  vína z Vulkanického Vihorlatu, prídite na degustáciu do Národného salónu vín 13.6.2019

Viac informácií:

 

Foto: Pivnica Tibava

Zdroj: Národný salón vín Slovenskej republiky

Čo možno očakávať od vín z vulkanického Vihorlatu? Degustácia vín v Národnom salóne vín