Víťazné vína 13. ročníka súťaže Národný salón vín SR pochádzajú od 37 vinárov.

Vinári Národného salónu vín

Baynach

Vinárstvo BAYNACH pokračuje v historickej tradícii výroby vína v regióne, avšak v novodobej histórii  je nasledovníkom firmy  REVA Bojničky, a.s., ktorá pôsobí na slovenskom trhu od roku 2000.

Spoločnosť REVA Bojničky, a.s. bola založená v r. 2000 ako spoločný podnik, ktorý spracovával hrozno z vinohradov z tejto historicky známej a kvalitou výnimočnej oblasti. Oblasť je síce administratívne  zaradená do Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ale z hľadiska pôdno-klimatických podmienok prevládajú sprašové pôdy s vyšším obsahom vápnika oproti bridlicovému podložiu v Karpatoch. V období do roku 2012 spoločnosť spracovávala a vyrábala víno pod trhovým označením totožným s názvom spoločnosti, postupne sa však vína z produkcie vinárstva vytratili z trhu a výroba bola utlmená, čiastočne aj z dôvodu zásadných zmien na trhu a zvýšenia konkurencie.


Frtus Winery
V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.

„Vtedy sme, samozrejme, vnímali túto robotu ako obrovskú záťaž, lebo v tínedžerskom veku sme sa začali viac venovať futbalu,“ spomína Radoslav. Bratia hrávali 1. dorasteneckú ligu a vďaka tréningom nemuseli toľko pracovať doma.

„Náš starý otec bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre mňa bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.“ Chvíľu sa zdalo, že bratia potiahnu káru rodinnej tradície ďalej. Obaja vyštudovali poľnohospodársku školu v Leviciach, ale nakoniec skončili v úplne inej sfére, na hony vzdialenej od vinárstva. Prečo a kedy sa k nemu vrátili? Ako každú sezónu, aj  v roku 2008 sa zúčastnili rodinnej oberačky a vtedy sa rozhodli vyrobiť prvé vlastné víno, čo Radoslav vysvetľuje takto: „Keď človek dospeje, niekam sa zaradí, ale ak má k niečomu vzťah, ani nevie prečo, ale ťahá ho to k tomu. A my sme sa takto prirodzene vrátili k tomu vínu.“


Dubovský & Grančič

Miloš s Bohušom sa poznali už od detstva, v neskoršom veku ich spojilo hlavne víno. V roku 2003 sa rozhodli, že skúsia urobiť niekoľko sto litrov vína spolu. Víno sa podarilo, a tak v nasledujúcom roku zvýšili produkciu. Nakoniec sa v roku 2005 rozhodli založiť si spoločné vinárstvo. Základom ich stratégie bolo robiť víno iba z hrozna dopestovaného vo Svätom Jure. Všetko svoje úsilie preto venovali rozvoju vinohradov. Doteraz sa im podarilo získať dvanásť hektárov parciel v okolí Svätého Jura.
Časť z nich vlastnia, zvyšok si prenajímajú. Časom zistili, že modrým odrodám predsa len vyhovuje trochu teplejšie podnebie, preto odrody Dunaj a Cabernet Sauvignon nakupujú zo Svodína.


Chateau Modra
Príbeh vinárstva Chateau Modra sa začal písať v 90. rokoch, kedy sa PhDr. Eduard Šebo rozhodol pokračovať vo vinohradníckych a vinárskych činnostiach svojich predkov. Podnikanie začal ako samostatne hospodáriaci roľník, pričom táto jeho činnosť vyústila v roku 1998 k založeniu vinárstva Chateau Modra. V súčasnosti sa vinárstvo špecializuje na výrobu prémiových vín, ktoré pochádzajú výlučne z vlastných viníc. Tie sa rozprestierajú v troch oblastiach Slovenska – v Malokarpatskej (Modra, Pezinok, Šenkvice), v Nitrianskej (Malanta) a v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti (Galanta, Hubice, Strekov). Odrodová štruktúra vinohradov je veľmi pestrá, pričom okrem tradičných odrôd, akými sú Veltlínske zelené a Frankovka modrá, zahŕňa aj svetové odrody Chardonnay, Cabernet Sauvignon, ako aj exkluzívne slovenské novošľachtence Dunaj, Nitria, Hron a Devín.


Château Rúbaň
Nájdete nás na okraji obce Rúbaň v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom. Sme súčasťou Strekovského regiónu v rámci Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, priamo v srdci Podunajskej nížiny. Máme to tu radi a preto si ako jedni z mála zakladáme na mieste pôvodu hrozna aj výroby vína. Myslíme si, že v časoch globalizácie a pretlaku lacných dovozových vín si tento prístup nájde svojich fanúšikov. Snáď sa nám túto hrdosť podarilo zmeniť na príjemné tóny v našom víne. Však ochutnajte a dajte vedieť.

 


Château Topoľčianky
Vinárske závody Topoľčianky patria k popredným producentom vín v  Nitrianskej vinohradníckej oblasti s dlhodobými skúsenosťami a tradíciou. Spoločnosť bola založená v roku 1993, nadväzuje na úspešnú tradíciu a svoje výrobky predáva pod ochrannou známkou „Château Topoľčianky“.

Víno a kvalita sa rodí vo vinici, preto spoločnosť investuje veľkú časť finančných prostriedkov do vlastných vinohradov. Celkovo obhospodarujeme 550 ha viníc v Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Podstatná časť bola revitalizovaná výsadbou nových mladých viníc, ktoré sa nachádzajú v špičkových polohách.


Golguz – Food Farm, s.r.o.

Vinohrady vinárstva GOLGUZ majú celkovú rozlohu 240 ha a z veľkej časti sa nachádzajú medzi obcami Bojničky a Dvorníky v lokalite nazývanej Pannonia. Znakom vinohradov Pannonia je zvlnenie, pripomínajú tým známu oblasť Burgundsko. Lokalita vinohradov je rozdelená do 2 vinohadníckych honov TALIČMANY a VEĽKÝ HÁJ.

 


Hubert J.E., s.r.o.
Prvá mimofrancúzska fabrika na výrobu šumivého vína a jedna z najstarších slovenských značiek. Spoločnosť Hubert J.E. je už od svojho založenia jedným z najvýznamenjších producentov šumivého vína v regióne bývalého Rakúska-Uhorska. Na Slovensku je najväčším výrobcom sektov s ročnou produkciou viac ako 7,5 milióna fliaš. Už v roku 1842 získala firma na prvej uhorskej priemyselnej výstave v Budapešti významné ocenenia a o štyri roky neskôr zlatú medailu za čistotu, chuť a kvalitu. V roku 2000 sa Hubert J.E. stal členom nemeckej skupiny Henkell & Co Sektkellereien KG. V roku 2008 pribudli do portfólia spoločnosti aj obľúbené vína Vitis Pezinok a Karpatské brandy.


Cintavý & Pisarčík

Rok vzniku vinárstva: 2014. Sme malé rodinné vinárstvo. Víno vyrábali naši predkovia už po niekoľko generácií vo Viničnom, Svätom Jure a v Modre.Obhospodarujeme 1 ha vinohradov vo Viničnom a v Svätom Jure. Zvyšné hrozno nakupujeme u našich dodávateľov. Naša výroba vína je v pivnici pod rodinným domom vo Viničnom a v priľahlých priestoroch. V našej pivnici môžu hostia ochutnať odrodové vína, a to Veltlínske zelené, Feteasca regala, Rulandské biele, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Muškát moravský, Rulandské šedé, Sauvignon, Devín, Müller Thurgau.               Z červených vín máme v ponuke odrody Frankovka modrá, Dornfelder, Cabernet sauvignon, Alibernet, z ružových vín Cabernet sauvignon. Ponúkame tiež sladké vína slamové a ľadové a naši hostia ich počas DOP môžu aj ochutnať. Naše relatívne mladé vinárstvo sa môže pochváliť skutočnosťou, že v rokoch 2016 a 2018 boli naše vína zaradené do Národného salónu vín Slovenskej republiky medzi TOP 100 vín.


Jaroslav Ostrožovič – J. & J. Ostrožovič
Víno sa rodí vo vinici! Len zo zdravého a kvalitného hrozna možno vyrobiť vynikajúce a výnimočné víno. Vo firme J & J Ostrožovič sa orientujeme na maximálnu možnú kvalitu dopestovaného hrozna.

Vlastné vinohrady a dnes, po rokoch mravenčej práce, aj sebestačnosť vo výrobe hrozna sú našou veľkou devízou. Naša firma obrába cca 55 ha rodiacich vinohradov, z toho 10 ha mladých vinohradov v treťom roku. Tento vinohrad nám v jeseni 2012 dal svoju prvú, panenskú úrodu hrozna. Vinohrady našej firmy sa nachádzajú na tých najkvalitnejších honoch slovenskej časti Vinohradníckej oblasti Tokaj – Vlčina, Chotár a Makovisko. Naše vinohrady obhospodarujeme systémom integrovanej produkcie hrozna, ktorá zahŕňa súbor ochranných opatrení na reguláciu škodlivých činiteľov. Využívajú sa ekonomicky, ekologicky i toxikologicky prijateľné metódy pre udržiavanie škodlivých organizmov pod prahom hospodárskej škodlivosti. Pri dodržiavaní zásad v systéme IP sa znižuje počet chemických ošetrení i hnojenia, čo prispieva k zvyšovaniu bezpečnosti a neškodnosti pestovaných viníc, ale aj šetrenia životného prostredia. Je to systém šetrný k prírode a k ľuďom. Pri ošetrovaní vinohradov nám okrem iného pomáha signalizačné zariadenie systému Galati, vďaka ktorému je ochrana vo vinohradoch precízna.


Juraj Zápražný
Vinárstvo JURAJ ZÁPRAŽNÝ sme založili v roku 1999, čím sme nadviazali na rodinnú tradíciu vo výrobe vína a pestovaní viniča v malokarpatskej obci Vinosady. Hrozno zberáme z 3,5 ha vinohradov Malokarpatského regiónu. Víno vyrábame aj zo starostlivo vyberanej suroviny z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Ročná produkcia predstavuje do 100 000 fliaš kvalitného prívlastkového vína.

Pri výrobe používame najmodernejšiu technológiu. Po šetrnom spracovaní hrozna mušty prechádzajú riadeným spôsobom fermentácie. Biele vína uskladňujeme v nerezových cisternách, červené v klasických drevených alebo barikových sudoch.

Naše vína sú pravidelne oceňované zlatom a striebrom aj na svetových výstavách. Najväčší úspech sme zožali na výstave Vinalies Internationales Paris 2013. Zlato dostal Tramín červený 2012. Ďalších šesť strieborných medailí získal Devín barikový 2009, ružový Cabernet Sauvignon ľadové víno 2011, ružový Cabernet Sauvignon 2012, biele Chardonnay 2012, biely Pinot gris 2012 a biely Rizling 2012. Na ďalšej svetovej výstave Concours Mondial de Bruxelles získalo naše Chardonnay 2012 striebornú medailu.

Pýchou Vinárstva JURAJ ZÁPRAŽNÝ je aj skutočný unikát, nová pivnica postavená z 300-ročných pálfyovských tehál. Priestory unikátnej pivnice chceme využiť hlavne na vyzrievanie červeného vína.


Karpatská perla
KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991. V roku 2011 a 2012 sme získali ocenenie Vinárstvo roka, ktoré nám udelil Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.
Filozofiou nášhou vinárstva je náš slogan „Perly sa rodia vo vinohrade“, pretože kvalitu vína ovplyvňuje starostlivosť vo vinici. Väčšina našich vín pochádza z 50 hektárov vlastných viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Najväčšia vinica Suchý vrch leží na súvislej ploche 28 hektárov. Dorábame vína s chráneným označením pôvodu v kolekciách KARPATSKÁ PERLA, JAGNET, VARIETO, DÍLEMÚRE, 4 ŽIVLY, omšové vína a mušty BOBULO.

Vína KARPATSKEJ PERLY môžete ochutnať priamo vo vinárstve v dvoch štýlových degustačných priestoroch s kapacitou do 60 osôb. Ponúkame tu možnosť uskutočniť rodinné stretnutia, oslavy, svadby, školenia alebo teambuildingy. Kulinárske špeciality vám pripraví náš šéfkuchár. Tešíme sa na stretnutie pri peknom víne v KARPATSKEJ PERLE.


Michal Sadloň
Michal Sadloň, vinohradník a vinár, sa od detstva zaujímal o pestovanie ovocných stromov a viniča a s tým spojil aj výrobu ovocných a hroznových vín.

Vinohradnícke a vinárske remeslo sa stalo dôležitou súčasťou jeho života, preto nikoho neprekvapilo, keď sa v roku 1996 rozhodol založiť firmu Michal Sadloň – vinárstvo, vďaka čomu sa už viac ako 20 rokov venuje pestovaniu hrozna a výrobe vína na profesionálnej úrovni.

Meno majiteľa v názve firmy je zárukou kvality produktov a dobrých vzťahov so zákazníkmi. Citlivým prepojením tradičnej výroby s dnešnými modernými technológiami sa nášmu vinárstvu úspešne darí zvyšovať kvalitu našich výrobkov. V posledných rokoch sme veľa investovali do nákupu poľnohospodárskej techniky potrebnej na obrábanie viniča. Kvalita hrozna je pri výrobe vína základ úspechu, a preto je veľmi dôležité, aby sme vypestovali zdravé hrozno. Trikrát sa Michalovi podarilo získať titul Vinár roka a to v roku 2011, 2013 a 2016. Titul môže získať iba člen Združenia Malokarpatská vínna cesta a udeľuje sa jednému z vinárov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Hlavnými kritériami sú: účasť na minimálne šiestich nominačných výstavách vín v Národnom salóne vín podmienená minimálne piatimi vzorkami vína. Tri z nich musia získať najvyšší počet bodov.


Movino
Naša vinárska filozofia je založená na súčasnom budovaní vinohradov a vinárstva ako nerozlučného celku.
V Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti predstavujeme najväčšieho výrobcu vín s dlhoročnými skúsenosťami vo výrobe vína siahajúcimi až do roku 1972. Naše skúsenosti však neplynú len z výroby vína, ale aj z pestovania samotného hrozna.

Hrozno pestujeme vo vlastných vinohradoch vo vinohradníckych obciach Čebovce, Príbelce, Nenince, Bušince, Veľký Krtíš a Veľké Zlievce. Spolu obhospodarujeme 220 ha vinohradov nachádzajúcich sa v oblasti, ktorá nie je poznačená ťažkým priemyslom a ani výstavbou diaľnic. Celá produkcia hrozna je pestovaná v tzv. integrovanej produkcii. Cieľom je dosiahnuť vyššiu kvalitu úrody spôsobom, ktorý nezaťažuje životné prostredie. Základom integrovanej produkcie je udržanie, resp. zlepšenie pôdnej úrodnosti a mnohotvárneho životného prostredia. Prednostne sa podporujú prirodzené mechanizmy zabezpečujúce ochranu životného prostredia s ohľadom na hospodárnosť a spoločenské požiadavky. Pri pestovaní hrozna kladieme dôraz na súlad medzi biologickými, technickými a chemickými opatreniami.


Pivnica Malé Ripňany – Vinum Nobile
Naše vinárstvo produkuje elitné druhy bieleho, ružového a červeného vína, ktoré sú známe milovníkom tohto moku po celom svete.

Zámerne produkciu nerozširujeme, aby sme mohli všetku pozornosť sústrediť na kvalitu výrobkov. Ročne sa vyrobí nie viac ako 6 tisíc fliaš vína každého druhu. Opierame sa o tisícročné tradície, ako sa víno vyrábalo na Kaukaze a postupne zavádzame moderné strojové vybavenie. Vďaka tomu má víno vyprodukované v našom vinárstve vyberanú jemnú chuť a príjemnú vôňu.

Vladislav Alimurzajevič Khabliev je podnikateľ pôsobiaci v mnohých oblastiach. Úspešne sa mu darí realizovať všetky svoje stanovené ciele, avšak srdce aj duša rodáka zo Severného Osetska je oddaná vinárstvu.


Pivnica Orechová
História firmy Regia TT s.r.o. – Pivnica Orechová sa datuje od roku 1994 a je pokračovaním histórie Šľachtiteľskej stanice Orechová. Šľachtiteľská stanica bola súčasťou Komplexného výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave a bola v Orechovej zriadená v roku 1966. Úlohou Šľachtiteľskej stanice v Orechovej boli systematické práce na šľachtení nových odrôd viniča vhodných pre oblasť Východoslovenskej nížiny a overovanie odrôd vyšľachtených v rámci KVÚVV. Nadväzujúcou úlohou bola produkcia sadeníc viniča potrebných pre rýchlo sa rozvíjajúce vinohradníctvo sobranskej vinohradníckej oblasti.

V rámci šľachtiteľskej stanice boli postupne vytvorené pestovateľské i materiálne podmienky pre realizáciu týchto zámerov. V rokoch 1967–1968 boli vysadené šľachtiteľské vinohrady s rozlohou cca 54 ha so svetovým sortimentom viniča a bolo vytvorené zázemie pre produkciu sadeníc. Dobudovaním podzemnej dvojloďovej klenbovej pivnice v roku 1970 boli dané základy i pre rozvoj profesionálneho vinárstva.


HR winery

Naše vinársto a vinohrady  sa nachádzajú v južno-slovenskej vinohradníckej oblasti v obci Gbelce a okolí s nádhernou  polohou v údolí medzi  riekami Dunajom a Hronom, kde je pestovanie hrozna tradíciou už od pradávna a pre túto oblasť je typické. V roku 1950 bolo založené poľnohospodárske družstvo, ktoré sa zaoberalo aj  pestovaním hrozna  a výrobou vína. Zmena režimu sa podpísala na poklese pestovania a vinárčenia. V roku 1990 vznikol súkromný podnik, ktorého majiteľom je Ing. Róbert Halász.  Začalo sa obnovovanie a rozširovanie vinohradníctva. Vinárstvo bolo v roku 2012 zrekonštruované a rozšírené, vybavené modernou technológiou. Výroba vína prebieha reduktívnou metódou. Cieľom tejto metódy, chladenia a riadeného kvasenia, je zachovanie typickej arómy a chuti pri každej odrode. Červené vína dozrievajú v 1500 l dubových sudoch alebo v 225 l barikoch. Po 6-18 mesiacoch sa tieto vína prejavujú jedinečnou arómou a typickým odrodovým charakterom


Tokaj & CO., s.r.o.
Keď v roku 1998 zanikol Tokaj štátny podnik, zostali po ňom rozsiahle vinice, technológie a nádherná pivnica v Malej Tŕňi (Národná kultúrna pamiatka). Túto hodenú rukavicu sa rozhodla zodvihnúť spoločnosť Galafruit, s.r.o., ktorá kúpila pozostatky štátneho podniku a pokračovala vo vinárskej výrobe. V roku 2007 sa od nej odštiepila vinárska časť a pod názvom Tokaj & CO. sme začali v srdci Vinohradníckej oblasti Tokaj písať náš samostatný príbeh. V súčasnosti obhospodarujeme 98 ha vinohradov výlučne vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Odrodová skladba je daná zákonom a dlhoročnou tradíciou – Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinohrady sa nachádzajú v katastroch obcí Čerhov, Malá Tŕňa a Veľká Tŕňa a Slovenské Nové Mesto. Väčšina vinohradov je obhospodarovaná v režime tzv. integrovanej produkcie. Výborné hrozno ani pivnica samotná nestačia, rovnako dôležitá je práca ľudí. Náš kolektív má každý deň za úlohu jediné – pracovať na tom, aby ste vy mali v pohári len to najlepšie. Hlavné postavy v príbehu Tokaj & CO sú už od čias štátneho podniku tie isté – pán Ing. Milan Kakaš, náš hlavný technológ a pani Ing. Zuzana Čorbová, naša hlavná enologička. Osobnosti uznávané na celom vinárskom Slovensku. Spoločnými silami rok čo rok premieňajú jedinečný potenciál regiónu v hodnotné vínne skvosty, ktoré si našli priaznivcov po celom svete.


Skovajsa Milan

Víno Skovajsa
je vinárstvo, ktoré si zakladá na tradícii svojich starých rodičov. Ponúkame vám množstvo kvalitných vín rôznych odrôd, farieb a chutí.

 

 


Víno Matyšák, s.r.o.
Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1991 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok. Dnes v pôvodnej budove vinárstva sídli reštaurácia Vinum Galeria Bozen. Moderné vinárstvo bolo postavené v roku 2002 „na zelenej lúke“ v pezinskej časti Glejovka. Pivnica je vybavená najmodernejšími technológiami, ktoré umožňujú produkciu vín najvyššej kvality. V roku 2006 vo vinárstve pribudla samostatná pivnica na zrenie vína v dubových a v barikových sudoch. Základom kvalitného vína je kvalitná surovina, ktorá pochádza z najlepších honov Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Víno Matyšák viac ako dve desaťročia úspešne spolupracuje s poprednými pestovateľmi hrozna, vďaka ktorým má dostatok suroviny na výrobu stabilného sortimentu vína a ďalších produktov.


Vitis Pezinok, s.r.o.
Vína našich kolekcií vyrábame z najlepšieho hrozna slovenských vinohradníckych oblastí.

Terroir v kombinácii s bohatými skúsenosťami našich odborníkov umožňujú produkovať kvalitné vína, ktorými dokážeme prekvapiť aj tých, čo si mysleli, že už nič nové neobjavia.

Na výrobu dobrého vína však nestačí iba kvalitný vinič a dobre vyzreté hrozno. Nazbierané ovocie treba s láskou a umom spracovať, a zároveň pri tom nestratiť nadšenie a túžbu po neustálom zlepšovaní.

Vo Vitis Pezinok dávame hroznu dušu a každej fľaške vlastný príbeh. Keďže poznáme históriu výrobných postupov a využívame najmodernejšie poznatky a technológie, dokážeme držať krok s dobou a ponúknuť víno pre každého.


VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn, s.r.o.
Značka Pavelka sa medzi slovenskými vínami objavila v roku 1995. Ing. Milan Pavelka mal v tom čase za sebou roky skúseností s pestovaním hrozna a výrobou vína v podmienkach družstevného hospodárenia i niekoľkogeneračnú tradíciu. V roku 1997 bolo víno so značkou PAVELKA registrované ako ochranná známka a patrí medzi najvyššie hodnotené vína v Slovenskej republike.

V roku 2000 uviedla spoločnosť na trh novú značku PAVES – barikové červené cuvée odrôd Cabemet sauvignon, Frankovka modrá a Neronet. Víno, ktoré dozrieva v barikových sudoch, má osobitú chuť a stáva sa stále vyhľadávanejším.


Vinárstvo Vinkor
Sme rodinné vinárstvo a práve to pri produkcii nášho vína ovplyvňuje úplne všetko. Od obrábania vlastných vinohradov cez výber kvalitnej suroviny od našich dodávateľov až po spracovanie a výrobu vína. Orientujeme sa na odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú. Pri výbere hrozna uprednostňujeme surovinu, ktorá pochádza z Malých Karpát. Hrozno z tejto oblasti má viac variácií a je plnšie. Kedže sme rodinné vinárstvo, rozhodnutia, ktoré robíme, sú rozhodnutiami celej rodiny. Našou prioritou sú dlhodobé ciele s výhľadom na niekoľko desiatok rokov. Jedným z takýchto rozhodnutí bola aj investícia do technológie. Ku kvalite našich vín významnou mierou prispieva technológia riadeného kvasenia. Vyrobené vína sú odrodovo typické, ľahké, suché, svieže, chuťovo čisté s lahodnými kyselinami a jemným tónom malokarpatskej pôdy. Na svete je veľa výnimočných miest, kde si človek môže priať žiť. Pre nás sú po generácie takýmto výnimočným miestom Malé Karpaty. Na ich svahoch je v harmónii krása čistej prírody a ťažká práca ľudí vo vinohradoch. Vo vinohradoch, kde sa rodí to najlepšie hrozno pre kvalitné víno, akým je práve to naše z vinárstva Vinkor.


Víno Mrva a Stanko, a.s.
V dobe, keď trh i celá spoločnosť ešte len hľadali cestu k dobrému vínu, predstavila firma Víno Mrva & Stanko slovenské víno ako moderný nápoj. Víno ako obraz dynamickej krajiny, ktorá je schopná ponúknuť Európe až neobvykle odrodovo čisté víno. Víno harmonické v chuti i vôni, ľahučké ako vánok, plné mladistvej sviežosti, jasu a dovtedy takmer neznámych ovocných tónov, to bola jasná výzva všetkým starým typom vín. Trh spozornel, ľudia ochutnali niečo nové. Bolo to víno, ktoré symbolizovalo zmenu.

Spoločnosť Víno Mrva & Stanko patrí objemom výroby medzi stredne veľké firmy. Naša produkcia vzrástla z pôvodných 12 tisíc na súčasných 400 tisíc fliaš. Je to hranica, ktorú vinárstvo v záujme zachovania špičkovej kvality neprekročí. Sortiment tvoria výlučne akostné vína s prívlastkom, akostné odrodové vína a značkové vína z pätnástich preferovaných odrôd hrozna. Pôvodnosť a novosť, ktoré sú pre Víno Mrva & Stanko príznačné od začiatku, vyjadruje aj logo firmy. Je ním list viniča ako symbol toho, že o víne sa rozhoduje vo vinici.
Súčasťou loga je faksimile podpisov Vladimíra Mrvu a Petra Stanka, ktorí nimi garantujú jedinečnú kvalitu svojho vína.


Villa Víno Rača, s.r.o.
Račianske vinohrady sú situované v azda najznámejšom vinohradníckom regióne Slovenska. Rozprestierajú sa na južných svahoch Malých Karpát v nadmorskej výške 150 – 300 m n.m.

Spoločnosť Villa Vino Rača a.s. je pokračovateľom bohatej tradície v tejto oblasti, ktorá je od nepamäti spätá  s vinohradníctvom a s výrobou kvalitných vín. Ťažiskom produkcie spoločnosti, ktorá sa rozsahom výroby zaraďuje medzi stredné vinárske firmy, sú akostné odrodové biele a červené vína a podľa podmienok a kvality konkrétneho ročníka, aj vína s prívlastkom.

V súčasnosti spoločnosť Villa Vino Rača a.s. hospodári na 27 hektároch vinohradov. Vo výrobnom procese v celom rozsahu využíva modernú technológiu riadeného kvasenia (odkaľovanie muštov a následné prekvášanie muštov čistými kultúrami kvasiniek pri teplote max. 20 st. C). V prípade dokonale vyzretého hrozna zbieraného do malých prepraviek ako jediná na Slovensku používa preberací stôl, kde sa obrané hrozno ešte raz kontroluje a v prípade potreby sa zbavuje narušených bobúľ tak, aby bola zabezpečená dokonalá kvalita konečného produktu. Výsledkom dôsledne dodržiavaných technologických postupov sú maximálne vyvážené vína, ktoré majú nielen čistú vôňu s výrazným odrodovým charakterom, ale i sviežu a lahodnú chuť. Vďaka týmto atribútom je račianske víno obľúbené aj medzi najnáročnejšími konzumentmi a milovníkmi tohto nápoja kráľov. Dosahované úspechy spoločnosti sú výsledkom ideálnej kombinácie troch faktorov – dodržania tradičnej kvality vín na trhu, správne zvolenej a aplikovanej marketingovej stratégie a prezieravej obchodnej politiky spoločnosti. Villa Vino Rača a.s. sa ako prvý slovenský producent vína môže pochváliť získaním ocenenia Značka kvality, ktorú jej v rámci Národného programu podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva SR na produkty Račianska frankovka a Veltlínske zelené, ktoré spĺňajú najprísnejšie požiadavky Európskej únie.


Vinidi
Odkiaľ pochádza slovo VINIDI? Niečo s vínom, ale čo presne? VINIDI vo Vás určite evokuje spojitosť s vínom. Pravda je však taká, že VINIDI v pôvodnom význame nemá s vínom nič spoločné. Týmto menom volali Slovanov ešte dávno pred vznikom Samovej ríše. Vzdávajúc hold viac ako dvojtisícročnej tradícii pestovania viniča a výroby vína na území dnešného Slovenska sme sa rozhodli naše vinárstvo pomenovať názvom VINIDI, ktoré zároveň symbolizuje nerozlučnú spojitosť našich vín s pôdou, podnebím a umom našich ľudí.

Ak si nalejete pohár nášho vína, v duchu sa ocitnete uprostred bábskych vinohradov pri západe slnka zrkadliacom sa vo vodách neďalekého jazera a iskriacom v odleskoch vína, ktoré držíte v ruke. V tom momente pochopíte prečo je v logu VINIDI práve symbol Slnka.

Doprajte sebe a svojim hosťom dúšky vína jedinečnej a neopakovateľnej chuti!


Chateau Grand Bari

Milovníkov vína už okúzlilo moderným pohľadom na výrobu vína v tradičnej oblasti a úspešne búra mýty, že tokajské vína môžu byť len ťažké, sladké putňové. V sieti vinoték a reštaurácií, kde sa tieto vína predávajú, si už fajnšmekri všimli, že sú úplne iné, ako boli z Tokaja zvyknutí a oceňujú suché, ľahké, svieže a minerálne vína.

Súčasťou našej vízie je aj stavba nezameniteľného vinárstva,ktoré je v rámci Slovenska unikátom.

Tradícia – slovo úzko spojené s výrobou tokajského vína. Vinárstva sa po stáročia ukrývali pod zemou a v malých domčekoch. Pri dnešných nárokoch moderného vinárstva už len tradícia nestačí. Preto prichádzame s riešením vinárstva, ktoré spája moderné s tradičným.


Vinovin
Firma Vinovin vznikla v roku 1990. Nadväzuje na bohatú vinársku tradíciu svojich predkov z 19. storočia. V tomto období kúpil Filip Fraňo dom s pivnicou od obce Kučišdorf, terajšie Vinosady, a s pomocou svojich troch synov spracovávali hrozno z vlastných vinohradov, ktoré sa nachádzali v okolí obce Kučišdorf. Víno z ich produkcie zrelo v dubových sudoch umiestnených v pivnici, ktorá bola súčasťou domu a je ňou doteraz na Pezinskej ulici v obci Vinosady. V súčasnosti sa pivnica využíva na degustácie vín. V roku 2000 sa členovia vinárskych rodín Fraňovcov a Ščepánovcov spojili a vytvorili spoločnosť s dlhoročnou vinárskou tradíciou.

Napriek tomu, že hrozno nie je výlučne z našej produkcie, mimoriadne dbáme na kvalitu, a preto sme v úzkom kontakte s jeho pestovateľmi. Našim zákazníkom ponúkame sortiment tradičných odrôd ako sú Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon, Chardonnay, Pálava, Devín, Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Cabernet sauvignon, Dunaj a ďalšie.


Sanvin

SANVIN je pokračovateľom pôvodného vinohradníctva a vinárstva v Okoči. Svojim nadčasovým technologickým vybavením sa zaradili do spoločnosti najkvalitnejších prívlastkových vín. SANVIN signuje vína nezameniteľným, jedinečným spôsobom. K charakteru prispieva svojim dielom aj nenahraditeľná lokalita trianglu južného Slovenska, severného Maďarska a rakúskeho Burgenlandu. Všetky vína pochádzajú z nedávno obnovených vinohradov v Okoči a Rúbani (Južnoslovenská vinohradnícka oblasť). Vinársky komplex projektovaný viedenskými architektmi zaujme novým architektonickým slohom, ktorý predstavuje víno ako moderný produkt 21. storočia. Vinárstvo sa nachádza v malebnom prostredí Podunajskej nížiny, v oáze pokoja a ticha v blízkosti termálneho kúpaliska Veľký Meder.


Sykora Fine Wines

Vinárstvo Sykora Fine Wines sa nachádza v srdci Malých Karpát, v malebnej vinohradníckej dedinke Limbach. Sme malá vinárska spoločnosť a našou vášňou je vytvárať najlepšie vína, aké nám poskytuje podnebie Slovenska.

Našu spoločnosť vedieme s láskou k vínu, kde je samozrejmosťou stretávať sa s vami osobne. „Milujeme, keď sa môžeme rozprávať a deliť sa o vinárske zážitky.“ Každý rok nájdete u nás niečo nové, netradičné.

Našou filozofiou je produkovať vysoko kvalitné vína z vinohradov na Slovensku. Spájame moderné technológie a tradičné vinárske hodnoty, čo reprezentuje aj motív na našej etikete – tradičný džbán. Naše víno je spoločným dielom tvrdej práce vinohradníka a vinára.


Šintavan

Spoločnosť Šintavan s.r.o. vznikla v roku 1996. Pôsobíme v strednej časti Trnavského kraja, severnej časti okresu Galanta, kde obhospodarujeme celkom 1064,06 ha, z toho 88,11 ha viníc. Obhospodarované územie patrí do 9 katastrálnych území: Šintava, Vinohrady nad Váhom, Dolná Streda, Sereď, Šúrovce, Dvorníky nad Váhom, Pusté Sady, Pata, Šoporňa.

 


Ľudovít Žofiak, Víno Ludvik

Sme malé rodinné vinohradníctvo a vinárstvo.Orientujeme sa na výrobu neskorých zberov, výberov z hrozna, ľadových a slamových vín. Obhospodarujeme 10 ha vinohradov v Modre, v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Naše vína majú certifikát chráneného označenia pôvodu D.S.C. V roku 2017 sme za jediný rok získali 30 zlatých medailí.

Úspech našich vín v roku 2018 pokračuje, máme dve Zlaté medaily z Lyonu, Šampióna v Národnom Salóne vín SR, striebro z Paríža, zlaté medaily z Brna a z Prahy a Šampióna a Zlaté medaily z našich slovenských degustačných výstav.


Víno Nitra

Za kvalitu vín ručí Ing. Jozef Adamovič, PhD., ktorý vykonáva funkciu výrobného riaditeľa už takmer celé desaťročie, pričom v priebehu tohto obdobia sa môže pochváliť množstvom domácich, ale aj zahraničných ocenení. Okrem tichých vín sa vinárstvo venuje tiež výrobe prémiových šumivých vín Sekt Pálffy, ktoré si môžu zapísať najvýznamnejšie ocenenie v dejinách slovenského šumivého vína – zlatú medailu zo súťaže Effervescents du Monde© vo francúzskom Dijone.

Nitrianske vína sú vyvážané okrem Českej republiky aj do Japonska, USA, Poľska, ako aj do Číny, kde vinárstvo úzko spolupracuje s čínskym partnerom v rámci spoločného projektu Zhongjie Nitra Winery, Ltd.


Pivnica Radošina

Produkujeme vína najmä z vlastného vinohradu, ktorý sa rozprestiera priamo nad vínnou pivnicou na ploche 33 ha. Redukcia úrod a starostlivé ošetrovanie viniča v systéme integrovanej produkcie sú pre nás samozrejmosťou. Južná orientácia našich viníc a vápencovo-dolomitické podložie pôd dávajú vyniknúť hlavne burgundským odrodám viniča. Okrem Burgundského modrého (Pinot noir) a Burgundského bieleho (Pinot blanc) sa u nás darí najmä burgundskému šedému (Pinot gris). Z neho vyrábame naše najznámejšie víno Radošinský Klevner, ktorý bol dodávaný na anglický kráľovský dvor a tomuto vínu bol udelený certifikát. Radošinský Klevner zažil svoj comeback v anglickej kráľovskej rodine aj pri poslednej návšteve Kráľovnej Alžbety II. na Slovensku. Víno nechýbalo ani na stoloch pri poslednej návšteve pápeža Jána Pavla II. na Slovensku.

Naše vína z pivnice Radošina sú typické ojedinelým charakterom vo vôni i chuti, získali priazeň konzumentov, ale aj viacero významných ocenení aj na svetových výstavách. V súčasnej dobe dodávame radošinské vína  do siete hotelov a reštaurácií, špecializovaných vinoték a na rôzne spoločenské podujatia. Vína je možné zakúpiť aj priamo v našej predajni v Radošine.


Zámocké vinárstvo

Rozhodli sme sa robiť víno tak, ako sa má. Z hrozna z vlastných viníc, z odrôd, ktoré patria na Slovensko a vo vlastných pivniciach. Musí byť  svieže, pekne voňať a chutiť. Keď takémuto plánu uveríme, keď ho dokážeme naplniť, ľahšie presvedčíme obchodných partnerov o našom mieste na preplnenom trhu.

Rozhovor o založení novej firmy netrval ani hodinu. O Romanovi Janouškovi  som vedel všetko, ale najmä to, že je jedným z najlepších slovenských vinárov. Dohodli sme sa, že najlepšie víno, ktoré dorobí, ponesie jeho meno „edícia Roman Janoušek“. Ja som sa ako zberateľ najlepších svetových vín teraz rozhodol investovať do ich výroby.   „Počul som, že ste predali niečo veľké a teraz chcete robiť víno“. To „niečo“ bolo najväčšie slovenské vydavateľstvo s tridsiatkou časopisov a novín, ktoré väčšinou nemali na trhu konkurenciu. Rozhodli sme sa, že v podobnom duchu vybudujeme a budeme viesť aj vinárstvo.

Ťapli sme si na spoluprácu a pustili sa do hľadania vhodného objektu. Spočiatku sa nám nedarilo, ale ani na chvíľu sme nepochybovali o tom, že sa napokon niekde usadíme. A naozaj. Celkom náhodou sme sa ocitli v Pezinskom zámku. Na prvý pohľad bolo jasné, že pôsobivé rozľahlé pivnice si vyžadujú generálnu obnovu a investíciu do technológií. Ešte viac si vyžiada celý neskutočne zdevastovaný zámok. Spočiatku sa to javilo ako priveľké sústo, ale len čo sme zistili, že spolu so zámkom by sme mohli kúpiť rozľahlé vinice v Dubníku a Svodíne na južnom Slovensku, prestali sme váhať.

V apríli 2015 zakladáme firmu Zámocké vinárstvo Pezinok. Pridávajú sa synovia Štefan a neskôr aj Richard. Práve sme dokončili rozsiahlu rekonštrukciu stredovekých pivníc a dokončievame  projekty na obnovu celého zámku. Stáročný príbeh vína z Pezinského zámku začína novú kapitolu, tentoraz s etiketou ŠIMÁK, ZÁMOK PEZINOK.


Vinárstvo Brigant

Naša história sa začala písať v roku 2015, keď sme sa my, traja bratia, rozhodli založiť na pevných základoch nášho otca, deda a pradeda vinárstvo. Vyrábame vína novými technológiami, ako napr. prísne reduktívny spôsob s riadenou fermentáciou a postupmi zameranými na vysokú kvalitu vín. Plocha viníc: 35 a.

Dominantnými odrodami sú Pálava, Rulandské biele, Tramín červený.

 


PD Mojmírovce

Prvá písomná zmienka o vinohradníckej obci Mojmírovce (v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156, kedy sa v listine ostrihomského biskupa Martiniusa spomína ako jedna z obcí, odkiaľ je možné vyberať cirkevné poplatky. O tom, že sa v našej obci vždy vyrábalo a predávalo víno, svedčia historické listiny z roku 1290, ktoré dokazujú, že obyvatelia obce nezaplatili poplatky za víno dovážané do Ostrihomu.