V národnom salóne vín Slovenskej republiky sa nachádza 30 vinárov, ktorí sa umiestnili v súťaži Národného salóna vín Slovenskej republiky.

Vinári Národného salónu vín


Frťus winery
V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frťúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.

„Vtedy sme, samozrejme, vnímali túto robotu ako obrovskú záťaž, lebo v tínedžerskom veku sme sa začali viac venovať futbalu,“ spomína Radoslav. Bratia hrávali 1. dorasteneckú ligu a vďaka tréningom nemuseli toľko pracovať doma.

„Náš starý otec bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre mňa bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.“ Chvíľu sa zdalo, že bratia potiahnu káru rodinnej tradície ďalej. Obaja vyštudovali poľnohospodársku školu v Leviciach, ale nakoniec skončili v úplne inej sfére, na hony vzdialenej od vinárstva. Prečo a kedy sa k nemu vrátili? Ako každú sezónu, aj v roku 2008, sa zúčastnili rodinnej oberačky a vtedy sa rozhodli vyrobiť prvé vlastné víno, čo Radoslav vysvetľuje takto: „Keď človek dospeje, niekam sa zaradí, ale ak má k niečomu vzťah, ani nevie prečo, ale ťahá ho to k tomu. A my sme sa takto prirodzene vrátili k tomu vínu.“

 


Chateu Modra
Príbeh vinárstva Chateau Modra sa začal písať v 90.rokoch, kedy sa PhDr. Eduard Šebo rozhodol pokračovať vo vinohradníckych a vinárskych činnostiach svojich predkov. Podnikanie začal ako samostatne hospodáriaci roľník, pričom táto jeho činnosť vyústila v roku 1998 k založeniu vinárstva Chateau Modra. V súčasnosti sa vinárstvo špecializuje na výrobu prémiových vín, ktoré pochádzajú výlučne z vlastných viníc. Tie sa rozprestierajú v troch oblastiach Slovenska – v Malokarpatskej (Modra, Pezinok, Šenkvice), v Nitrianskej (Malanta) a v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti (Galanta, Hubice, Strekov). Odrodová štruktúra vinohradov je veľmi pestrá, pričom zahŕňa okrem tradičných odrôd, akými sú Veltlínske zelené, Frankovka modrá, aj svetové odrody Chardonnay, Cabernet Sauvignon, ako aj exkluzívne slovenské novošľachtence Dunaj, Nitria, Hron a Devín.


Chateau Ruban
Nájdete nás na okraji obce Rúbaň v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom. Sme súčasťou Strekovského regiónu v rámci Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Priamo v srdci Podunajskej nížiny. Máme to tu radi a preto si ako jedni z mála zakladáme na mieste pôvodu pestovania hrozna aj výroby vína. Myslíme si, že v časoch globalizácie a pretlaku lacných dovozových vín si tento prístup nájde svojich fanúšikov. Snáď sa nám túto hrdosť podarilo zmeniť na príjemné tóny v našom víne. Však ochutnajte a dajte vedieť.


Chateau Topolčianky
Vinárske závody Topoľčianky patria k popredným producentom vín v  Nitrianskej vinohradníckej oblasti s dlhodobými skúsenosťami a tradíciou. Spoločnosť bola založená v roku 1993, nadväzuje na úspešnú tradíciu a svoje výrobky predáva pod ochrannou známkou „Château Topoľčianky“.

Víno a kvalita sa rodí vo vinici, preto spoločnosť investuje veľkú časť finančných prostriedkov do vlastných vinohradov. Celkovo obhospodarujeme 550 ha viníc v Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Podstatná časť bola revitalizovaná výsadbou nových mladých viníc, ktoré sa nachádzajú v špičkových polohách.


Golguz – Food Farm, s.r.o.
Vinohrady vinárstva GOLGUZ sú v celkovej rozlohe 240 ha a z veľkej časti sa nachádazjú medzi obcami Bojničky a Dvorníky v lokalite nazývanej Pannonia. Znakom vinohradov Pannonia je zvlnenie, pripomínajú tým známu oblasť Burgundsko. Lokalita vinohradov je rozdelená do 2 vinohadníckych honov TALIČMANY a VEĽÝ HÁJ.

 


Hubert J.E, s.r.o.
Prvá mimofrancúzska fabrika na výrobu šumivého vína a jedna z najstarších slovenských značiek. Spoločnosť Huber J.E. je už od svojho založenia jedným z najvýznamenjších producentov šumivého vína v regióne bývalého Rakúska-Uhorska. Na Slovensku je najväčším výrobcom sektov s ročnou produkciou viac ako 7,5 milióna fliaš. Už v roku 1842 získala firma na prvej uhorskej priemyselnej výstave v Budapešti významné ocenenia a o štyri roky neskôr zlatú medailu za čistotu, chuť a kvalitu. V roku 2000 sa Hubert J.E. stal členom nemeckej skupiny Henkell & Co Sektkellereien KG. V roku 2008 pribudli do portfólia spoločnosti aj obľúbené vína Vitis Pezinok a Karpatské brandy.


Chowaniec & Krajčírovič
Spoločnosť Vinné pivnice Svätý Jur vznikla spojením dvojich vinárov: Petra Chowanieca, známeho na trhu kolekciou odrodových vín ročníka 2000 a Juraja Krajčíroviča, vinohradníka a vinára produkujúceho sudové vína vynikajúcej kvality. V súčasnosti obidvaja budujeme spoločnú prevádzku zameranú na výrobu odrodových vín, s dôrazom na využitie domácej suroviny zo Svätého Jura. „Uvedomujeme si bohatú históriu vinohradníctva a vinárstva vo Svätom Jure a naším cieľom je nadviazať na časy, keď sa Svätojurské víno považovalo za najlepšie v Uhorsku a kupci ho rozvážali do mnohých krajín Európy.“


Jaroslav Ostrožovič – J. & J. Ostrožovič
Víno sa rodí vo vinici! Len zo zdravého a kvalitného hrozna možno vyrobiť vynikajúce a výnimočné víno. Vo firme J & J Ostrožovič sa orientujeme na maximálne možnú kvalitu dopestovaného hrozna.

Vlastné vinohrady a dnes, po rokoch mravenčej práce, aj sebestačnosť vo výrobe hrozna sú našou veľkou devízou. Naša firma obrába cca 55 ha rodivých vinohradov, z toho 10 ha mladých vinohradov v treťom roku. Tento vinohrad nám v jeseni 2012 dal svoju prvú, panenskú úrodu hrozna .Vinohrady našej firmy sa nachádzajú na tých najkvalitnejších honoch slovenskej časti Vinohradníckej oblasti Tokaj – Vlčina, Chotár a Makovisko. Naše vinohrady obhospodarujeme systémom integrovanej produkcie hrozna, ktorá zahŕňa súbor ochranných opatrení na reguláciu škodlivých činiteľov. Využívajú sa ekonomicky, ekologicky i toxikologicky prijateľné metódy pre udržiavanie škodlivých organizmov pod prahom hospodárskej škodlivosti. Pri dodržiavaní zásad v systéme IP sa znižuje počet chemických ošetrení i hnojenia, čo prispieva k zvyšovaniu bezpečnosti a neškodnosť pestovaných viníc, ale aj šetrenia životného prostredia. Je to systém šetrný k prírode a k ľuďom!!!Pri ošetrovaní vinohradov nám okrem iného pomáha signalizačné zariadenie systém Galati, vďaka ktorému je ochrana vo vinohradoch precízna.


Juraj Zápražný
Vinárstvo JURAJ ZÁPRAŽNÝ sme založili v roku 1999, čím sme nadviazali na rodinnú tradíciu vo výrobe vína a pestovaní viniča v malokarpatskej obci Vinosady. Hrozno zberáme z 3,5 ha vinohradov Malokarpatského regiónu. Víno vyrábame aj zo starostlivo vyberanej suroviny z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Ročná produkcia predstavuje do 100 000 fliaš kvalitného prívlastkového vína.

Pri výrobe používame najmodernejšiu technológiu. Po šetrnom spracovaní hrozna mušty prechádzajú riadeným spôsobom fermentácie. Biele vína uskladňujeme v nerezových cisternách. Červené v klasických drevených alebo barikových sudov.

Pravidelne získavame zlato a striebro aj na svetových výstavách. Najväčší úspech sme zožali na výstave Vinalies Internationales Paris 2013. Zlato dostal Tramín červený 2012. Ďalších šesť strieborných medailí získal Devín barikový 2009, ružový Cabernet Sauvignon ľadové víno 2011, ružový Cabernet Sauvignon 2012, biele Chardonnay 2012, biely Pinot gris 2012 a biely Rizling 2012. Na ďalšej svetovej výstave Concours Mondial de Bruxelles získalo naše Chardonnay 2012 striebornú medailu.

Pýchou Vinárstva JURAJ ZÁPRAŽNÝ je aj skutočný unikát, nová pivnica postavená z 300 ročných pálfyovských tehál. Priestory unikátnej pivnice chceme využiť hlavne na vyzrievanie červeného vína.


Karpatská perla
KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991. V roku 2011 a 2012 sme získali ocenenie Vinárstvo roka, ktoré nám udelil Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.
Filozofiou nášhou vinárstva je náš slogan „Perly sa rodia vo vinohrade“, pretože kvalitu vína ovplyvňuje starostlivosť vo vinici. Väčšina našich vín pochádza z 50 hektárov vlastných viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Najväčšia vinica Suchý vrch leží na súvislej ploche 28 hektárov. Dorábame vína s chráneným označením pôvodu v kolekciách KARPATSKÁ PERLA, JAGNET, VARIETO, DÍLEMÚRE, 4 ŽIVLY, omšové vína a mušty BOBULO.

Vína KARPATSKEJ PERLY môžete ochutnať priamo vo vinárstve v dvoch štýlových degustačných priestoroch s kapacitou do 60 osôb. Ponúkame tu možnosť uskutočniť rodinné stretnutia, oslavy, svadby, školenia, alebo teambuildingy. Kulinárske špeciality vám pripraví náš šéfkuchár. Tešíme sa na stretnutie pri peknom víne v KARPATSKEJ PERLE.


Michal Sadloň
Michal Sadloň, vinohradník a vinár, sa od detstva zaujímal o pestovanie ovocných stromov a viniča a s tým spojil aj výrobu ovocných a hroznových vín.

Vinohradnícke a vinárske remeslo sa stalo dôležitou súčasťou jeho života, preto nikoho neprekvapilo, keď sa v roku 1996 rozhodol založiť firmu Michal Sadloň – vinárstvo, vďaka čomu sa už 20 rokov venuje pestovaniu hrozna a výrobe vína na profesionálnej úrovni.

Meno majiteľa v názve firmy je zárukou kvality produktov a dobrých vzťahov so zákazníkmi. Citlivým prepojením tradičnej výroby s dnešnými modernými technológiami sa nášmu vinárstvu úspešne darí zvyšovať kvalitu našich výrobkov. V posledných rokoch sme veľa investovali do nákupu poľnohospodárskej techniky, potrebnej na obrábanie viniča. Kvalita hrozna je pri výrobe vína základ úspechu, a preto je veľmi dôležité, aby sme vypestovali zdravé hrozno. Trikrát sa Michalovi podarilo získať titul Vinár roka a to v roku 2011, 2013 a 2016. Titul môže získať iba člen Združenia Malokarpatská vínna cesta a udeľuje sa jednému z vinárov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Hlavnými kritériami sú: účasť na minimálne šiestich nominačných výstavách vín v Národnom salóne vín podmienená minimálne piatimi vzorkami vína. Tri z nich musia získať najvyšší počet bodov.


Vinárstvo Mahid má vyše desaťročnú históriu a obrovské nadšenie zakladateľov: troch kamarátov z jednej ulice, ktorých spojila láska k vínu. Náš príbeh sa začal písať v malej klembovej pivnici v roku 2001 vo Veľkej Mači. Začali sme s niekoľkými demižónmi a mali sme viac nadšenia ako vedomostí, no už prvý ročník dopadol nad naše očakávania.
Boli sme hladní po skúsenostiach a informáciách. Mali sme šťastie, že sa nás chopili skúsenejší kolegovia a naša láska k dobrému vínu nás hnala rýchlym krokom ďalej. Už po pár rokoch sme prešli k riadenému kvaseniu a produkciu sme zvýšili na tisíce litrov. Držíme sa jednoduchých zásad: vyberáme to najlepšie lokálne hrozno a poctivo ho spracujeme. Prelomový bol pre nás rok 2014, keď sme si povedali, že takéto dobré víno si už viac nemôžeme nechávať pre seba a rozhodli sme sa otvoriť seriózne vinárstvo.


Movino
Naša vinárska filozofia je založená na súčasnom budovaní vinohradov a vinárstva ako nerozlučného celku.
V Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti predstavujeme najväčšieho výrobcu vín s dlhoročnými skúsenosťami vo výrobe vína siahajúcimi až do roku 1972. Avšak naše skúsenosti neplynú len z výroby vína, ale aj z pestovania samotného hrozna.

Hrozno pestujeme vo vlastných vinohradoch vo vinohradníckych obciach Čebovce, Príbelce, Nenince, Bušince, Veľký Krtíš a Veľké Zlievce. Spolu obhospodarujeme 220 ha vinohradov nachádzajúcich sa v oblasti, ktorá nie je poznačená ťažkým priemyslom a ani výstavbou diaľnic. Celá produkcia hrozna je pestovaná v tzv. integrovanej produkcii. Cieľom je dosiahnuť vyššiu kvalitu úrody spôsobom, ktorý nezaťažuje životné prostredie. Základom integrovanej produkcie je udržanie resp. zlepšenie pôdnej úrodnosti a mnohotvárneho životného prostredia. Prednostne sa podporujú prirodzené mechanizmy zabezpečujúce ochranu životného prostredia s ohľadom na hospodárnosť a spoločenské požiadavky. Pri pestovaní hrozna kladieme dôraz na súlad medzi biologickými, technickými a chemickými opatreniami.


Pivnica Malé Ripňany – Vinum Nobile
Naše vinárstvo produkuje elitné druhy bieleho, ružového a červeného vína, ktoré sú známe milovníkom tohto moku po celom svete.

Zámerne produkciu nerozširujeme, aby sme mohli všetku pozornosť sústrediť na kvalitu výrobkov. Ročne sa vyrobí nie viac ako 6 tisíc fliaš vína každého druhu. Opierame sa o tisícročné tradície, ako sa víno vyrábalo na Kaukaze a postupne zavádzame moderné strojové vybavenie. Vďaka tomu má víno vyprodukované v našom vinárstve vyberanú jemnú chuť a príjemnú vôňu.

Vladislav Alimurzajevič Khabliev je podnikateľ pôsobiaci v mnohých oblastiach. Úspešne sa mu darí realizovať všetky svoje stanovené ciele, avšak srdce aj duša rodáka zo Severného Osetska je oddaná vinárstvu.


Pivnica Orechová
História firmy Regia TT s.r.o. – Pivnica Orechová, sa datuje od roku 1994 a je pokračovaním histórie Šľachtiteľskej stanice Orechová. Šľachtiteľská stanica bola súčasťou Komplexného výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave a bola v Orechovej zriadená v roku 1966. Úlohou Šľachtiteľskej stanice v Orechovej, boli systematické práce na šľachtení nových odrôd viniča vhodných pre oblasť Východoslovenskej nížiny a overovanie odrôd vyšľachtených v rámci KVÚVV. Nadväzujúcou úlohou bola produkcia sadeníc viniča potrebných pre rýchlo sa rozvíjajúce vinohradníctvo sobranskej vinohradníckej oblasti.

V rámci šľachtiteľskej stanice boli postupne vytvorené pestovateľské i materiálne podmienky pre realizáciu týchto zámerov. V rokoch 1967–1968 boli vysadené šľachtiteľské vinohrady s rozlohou cca 54 ha so svetovým sortimentom viniča a bolo vytvorené zázemie pre produkciu sadeníc. Dobudovaním podzemnej dvojloďovej klenbovej pivnice v roku 1970 boli dané základy i pre rozvoj profesionálneho vinárstva.


Repa Winery
Svoje nadšenie a lásku sa snažíme pretaviť cez pokoru a úctu svojou každodennou poctivou prácou. Naše rodinné vinárstvo som založil v roku 2009, kde dominantou všetkého je špičková kvalita vyrábaných vín, ktoré sú nasmerované do vinoték a gastronómie. Naozaj máme rodinné vinárstvo, nakoľko pracujeme spolu s manželkou. Ona na ekonomických záležitostiach a mojou parketou je výroba vín. Už v minulosti som mal k vínu veľmi blízko. Obe rodiny, z otcovej aj maminej strany, pracovali vo viniciach a dorábali vína, ktoré ešte za čias socializmu slúžili ako ekonomická pomoc k neveľkým mzdám. Ako malý chlapec som sa motal okolo viničových krov, ale až ako väčší chalanisko som privoniaval k pivničným závanom a neskôr aj ochutnával dobroty tak starostlivo strážené v pivniciach. Vedel som, že toto je to, čo budem v živote robiť. Víno ostalo mojou láskou. REPA WINERY skutočnosťou a som nesmierne šťastný, že môžem v živote robiť to, čo ma naozaj baví a zaujať Vás mojimi produktmi, ktoré verte mi, robím zo srdca. Budeme potrebovať Vašu priazeň, aby sme ako rodinné vinárstvo obstáli v tejto tak ťažkej dobe pre víno. Budeme sa o to usilovať cez kvalitu a nezameniteľnosť mojich vín. Prajem Vám len tie najkrajšie prežité chvíle pri našich vínach.


Tokaj & CO, s.r.o.
Keď v roku 1998 zanikol Tokaj štátny podnik, zostali po ňom rozsiahle vinice, technológie a nádherná pivnica v Malej Tŕňi (Národná kultúrna pamiatka). Túto hodenú rukavicu sa rozhodla zodvihnúť spoločnosť Galafruit, s.r.o., ktorá kúpila pozostatky štátneho podniku a pokračovala vo vinárskej výrobe. V roku 2007 sa od nej odštiepila vinárska časť a pod názvom Tokaj&CO sme začali v srdci Vinohradníckej oblasti Tokaj písať náš samostatný príbeh. V súčasnosti obhospodarujeme 98ha vinohradov výlučne vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Odrodová skladba je daná zákonom a dlhoročnou tradíciou – Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinohrady sa nachádzajú v katastrochobcí Čerhov, Malá Tŕňa a Veľká Tŕňa, Slovenské Nové Mesto. Väčšina vinohradov je obhospodarovaná v režime tzv. Integrovanej produkcie. Výborné hrozno ani pivnica samotná nestačia, rovnako dôležitá je práca ľudí. Náš kolektív má každý deň za úlohu jediné – pracovať na tom, aby ste Vy mali v pohári len to najlepšie. Hlavné postavy v príbehu Tokaj&CO sú už od čias štátneho podniku tie isté – pán Ing. Milan Kakaš, náš hlavný technológ a pani Ing. Zuzana Čorbová, naša hlavná enologička. Osobnosti uznávané na celom „vinárskom“ Slovensku. Spoločnými silami rok čo rok premieňajú jedinečný potenciál regiónu v hodnotné vínne skvosty, ktoré si našli priaznivcov po celom svete.


Skovajsa Milan vinohradníctvo a vinárstvo

Víno Skovajsa
je vinárstvo, ktoré si zakladá na tradícii svojich starých rodičov. Ponúkame Vám množstvo kvalitných vín, rôznych odrôd, farieb a chutí.

 

 


Víno Matyšák, s.r.o.
Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1991 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok. Dnes v pôvodnej budove vinárstva sídli reštaurácia Vinum Galeria Bozen. Moderné vinárstvo bolo postavené v roku 2002 „na zelenej lúke“ v pezinskej časti Glejovka. Pivnica je vybavená najmodernejšími technológiami, ktoré umožňujú produkciu vín najvyššej kvality. V roku 2006 vo vinárstve pribudla samostatná pivnica na zrenie vína v dubových a v barikových sudoch. Základom kvalitného vína je kvalitná surovina, ktorá pochádza z najlepších honov Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Víno Matyšák viac ako dve desaťročia úspešne spolupracuje s poprednými pestovateľmi hrozna, vďaka ktorým má dostatok suroviny na výrobu stabilného sortimentu vína a ďalších produktov.


Vitis Pezinok, s.r.o.
Vína našich kolekcií vyrábame z najlepšieho hrozna slovenských vinohradníckych oblastí.

Terroir v kombinácii s bohatými skúsenosťami našich odborníkov umožňujú produkovať kvalitné vína, ktorými dokážeme prekvapiť aj tých, čo si mysleli, že už nič nové neobjavia.

Na výrobu dobrého vína však nestačia iba kvalitné viniče a dobre vyzreté hrozno. Nazbierané ovocie treba s láskou a umom spracovať, a zároveň pri tom nestratiť nadšenie a túžbu po neustálom zlepšovaní.

Vo Vitis Pezinok dávame hroznu dušu a každej fľaške vlastný príbeh. Keďže poznáme históriu výrobných postupov a využívame najmodernejšie poznatky a technológie, dokážeme držať krok s dobou a ponúknuť víno pre každého.


VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn, s.r.o.
Značka Pavelka sa medzi slovenskými vínami objavila v roku 1995. Ing. Milan Pavelka mal v tom čase za sebou roky skúseností s pestovaním hrozna a výrobou vína v podmienkach družstevného hospodárenia i niekoľkogeneračnú tradíciu. V roku 1997 víno so značkou PAVELKA bolo registrované ako ochranná známka a patrí medzi najvyššie hodnotené vína v Slovenskej republike.

V roku 2000 uviedla spoločnosť na trh novú značku PAVES – barikové červené cuvée odrôd Cabemet sauvignon, Frankovka modrá a Neronet. Víno, ktoré dozrieva v barikových sudoch, má osobitú chuť a stáva sa stále vyhľadávanejším.


Vinárstvo Vinkor
Sme rodinné vinárstvo a práve to pri produkcii nášho vína ovplyvňuje úplne všetko. Od obrábania vlastných vinohradov, cez výber kvalitnej suroviny od našich dodávateľov až po spracovanie a výrobu vína. Orientujeme sa na odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú. Pri výbere hrozna uprednostňujeme surovinu, ktorá pochádza z Malých Karpát. Hrozno z tejto oblasti má viac variácií a je plnšie. Kedže sme rodinné vinárstvo, rozhodnutia, ktoré robíme, sú rozhodnutiami celej rodiny. Našou prioritou sú dlhodobé ciele s výhľadom na niekoľko desiatok rokov. Jedným z takýchto rozhodnutí bola aj investícia do technológie. Ku kvalite našich vín významnou mierou prispieva technológia riadeného kvasenia. Vyrobené vína sú odrodovo typické, ľahké, suché, svieže, chuťovo čisté s lahodnými kyselinami a jemným tónom malokarpatskej pôdy. Na svete je veľa výnimočných miest, kde si človek môže priať žiť. Pre nás sú po generácie takýmto výnimočným miestom Malé Karpaty. Na ich svahoch je v harmónii krása čistej prírody a ťažká práca ľudí vo vinohradoch. Vo vinohradoch, kde sa rodí to najlepšie hrozno, pre kvalitné víno, akým je práve to naše z vinárstva Vinkor.


Víno Mrva a Stanko, a.s.
V dobe, keď trh i celá spoločnosť ešte len hľadali cestu k dobrému vínu, predstavila firma Víno Mrva&Stanko slovenské víno ako moderný nápoj. Víno ako obraz dynamickej krajiny, ktorá je schopná ponúknuť Európe až neobvykle odrodovo čisté víno. Víno harmonické v chuti i vôni, ľahučké ako vánok, plné mladistvej sviežosti, jasu a dovtedy takmer neznámych ovocných tónov, to bola jasná výzva všetkým starým typom vín.
Trh spozornel, ľudia ochutnali niečo nové. Bolo to víno, ktoré symbolizovalo zmenu.

Spoločnosť Víno Mrva&Stanko patrí objemom výroby medzi stredne veľké firmy. Naša produkcia vzrástla z pôvodných 12 tisíc na súčasných 400 tisíc fliaš. Je to hranica, ktorú vinárstvo v záujme zachovania špičkovej kvality neprekročí. Sortiment tvoria výlučne akostné vína s prívlastkom, akostné odrodové vína a značkové vína z pätnástich preferovaných odrôd hrozna. Pôvodnosť a novosť, ktoré sú pre Víno Mrva&Stanko príznačné od začiatku, vyjadruje aj logo firmy. Je ním list viniča ako symbol toho, že o víne sa rozhoduje vo vinici.
Súčasťou loga je faksimile podpisov Vladimíra Mrvu a Petra Stanka, ktorí nimi garantujú jedinečnú kvalitu svojho vína.


Villa Víno Rača, s.r.o.
Račianske vinohrady sú situované v azda najznámejšom vinohradníckom regióne Slovenska. Rozprestierajú sa na južných svahoch Malých Karpát v nadmorskej výške 150 – 300 m n.m.

Spoločnosť Villa Vino Rača a.s., je pokračovateľom bohatej tradície v tejto oblasti, ktorá je od nepamäti spätá s vinohradníctvom a s výrobou kvalitných vín. Ťažiskom produkcie spoločnosti, ktorá sa rozsahom výroby zaraďuje medzi stredné vinárske firmy, sú akostné odrodové biele a červené vína a podľa podmienok a kvality konkrétneho ročníka aj vína s prívlastkom.

V súčasnosti spoločnosť Villa Vino Rača a.s., hospodári na 27 hektároch vinohradov. Vo výrobnom procese v celom rozsahu využíva modernú technológiu riadeného kvasenia (odkaľovanie muštov a následné prekvášanie muštov čistými kultúrami kvasiniek pri teplote max. 20 st. C). V prípade dokonale vyzretého hrozna, zbieraného do malých prepraviek, ako jediná na Slovensku používa preberací stôl, kde sa obrané hrozno ešte raz kontroluje a v prípade potreby sa zbavuje narušených bobúľ tak, aby bola zabezpečená dokonalá kvalita konečného produktu. Výsledkom dôsledne dodržiavaných technologických postupov sú maximálne vyvážené vína, ktoré majú nielen čistú vôňu s výrazným odrodovým charakterom, ale i sviežu a lahodnú chuť. Vďaka týmto atribútom je račianske víno obľúbené aj medzi najnáročnejšími konzumentmi a milovníkmi tohto nápoja kráľov. Dosahované úspechy spoločnosti sú výsledkom ideálnej kombinácie troch faktorov – dodržania tradičnej kvality vín na trhu, správne zvolenej a aplikovanej marketingovej stratégie a prezieravej obchodnej politiky spoločnosti. Villa Vino Rača a.s., sa ako prvý slovenský producent vína môže pochváliť získaním ocenenia Značky kvality, ktorú jej v rámci Národného programu podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva SR na produkty Račianska frankovka a Veltlínske zelené, ktoré spĺňajú najprísnejšie požiadavky Európskej únie.


Vinidi
Odkiaľ pochádza slovo VINIDI? Niečo s vínom, ale čo presne? VINIDI vo Vás určite evokuje spojitosť s vínom. Pravda je však taká, že VINIDI v pôvodnom význame nemá s vínom nič spoločné. Týmto menom volali Slovanov ešte dávno pred vznikom Samovej ríše. Vzdávajúc hold viac ako dvojtisícročnej tradícii pestovania viniča a výroby vína na území dnešného Slovenska, sme sa rozhodli naše vinárstvo pomenovať názvom VINIDI, ktorým zároveň symbolizuje nerozlučnú spojitosť našich vín s pôdou, podnebím a umom našich ľudí.

Ak si nalejete pohár nášho vína, v duchu sa ocitnete uprostred bábskych vinohradov pri západe slnka zrkadliacom sa vo vodách neďalekého jazera a iskriacom v odleskoch vína, ktoré držíte v ruke. V tom momente pochopíte prečo je v logu VINIDI práve symbol Slnka.

Doprajte sebe a svojim hosťom dúšky vína jedinečnej a neopakovateľnej chuti!


Vinárstvo Natali – Branislav Pútec
Sme malé vinárstvo rodinného typu, ktoré sa nachádza na úpätí Malých Karpát vo Vinosadoch. Pestovaním hrozna a výrobou vína sa v našej rodine zaoberalo už niekoľko generácií. Konktrétne vznik nášho vinárstva je od roku 2012. Zúčastňujeme sa na výstavách vín, kde sú naše vína kladne hodnotené, o čom svedčí viacero ziskaných medailí. V súčastnosti modernizujeme vinohradnícku technológiu, kultivujeme vinohrady a ponúkame ochutnávku vín. Samozrejmosťou sú súkromné degustácie.

Pri výrobe používame najmodernejšiu technológiu. Po šetrnom spracovaní hrozna mušty prechádzajú riadeným spôsobom fermentácie. Následne sú uskladnené v nerezových cisternách a drevených sudoch. V našich vinohradoch pestujeme prevažne odrody Müller-Thurgau, Rizling vlašský, Veltlín zelený, Rulandské biele a Svätovavrinecké. Ostatné odrody vyrábame z nakúpeného hrozna a medzi tie patria: Pesecká Leánka, Rulandské šedé, Rizling rýnsky, Tramín červený, Pálava, Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Zweigeltrebe a Dunaj. Jeden z našich najväčších úspechov je strieborná medaila Tramín červený ročník 2015 z Vinalies Internationales Paris 2016.


Vins Winery
Sme mladé, dynamicky sa rozvíjajúce vinárstvo, ktorého sídlom je obec Vinosady, nachádzajúca sa pod úpätím Malých Karpát. Moje prvé stretnutia s vínom boli v detstve, keď som ako malý chlapec pobehoval pri zbere hrozna vo vinohradoch, ktoré obrábali moji starý rodičia zásluhou starej mamy, ktorá bola družstevníčkou telom aj dušou. Víno v tom čase bolo v každom dome, a nebolo to nič neobvyklé, no vtedy som samozrejme ani netušil, že časom sa hrozno a víno stane mojou veľkou láskou a chlebodarcom…

Prvé moje vína uzreli svetlo sveta v roku 2007, kedy sa vyrobilo prvých 7 tisíc fliaš a túžba venovať sa výrobe kvalitných vín sa postupne stala skutočnosťou. Prirodzeným vývojom rástla ročná produkcia na dnešných 50 tisíc fliaš. Sortiment tvoria výlučne vína s chráneným označením pôvodu vyrobené z odrôd ako napr. biele Rulandské Šedé, Rizling Rýnsky, Devín, Chardonnay, Sauvignon alebo červené vína Dunaj, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a podobne.

Vína vyrábame z hrozna najvyššej kvality a spoločne s našimi partnermi vinohradníkmi, dozeráme na kvalitu suroviny, ktorá je základom pre výrobu kvalitných vín. Pri tvorbe vín sa snažíme zachovať harmóniu, čistotu vôní a chutí tak, aby vína v maximálnej miere priznávali svoj odrodový charakter. Spracovanie hrozna a výroba vína prebieha pomocou najmodernejších technológii a časť produkcie červených vín vyzrieva každoročne v drevených sudoch.

Naše vína získali množstvo významných ocenení na zahraničných súťažiach ako napríklad Vinalies internationales Paris, Pinot Gris du Monde FR, Charonnay du Monde FR, Mondial du Rosé Cannes FR, Concours mondial de Bruxelles, Bacchus Madrid, Sauvignon fórum CZ, AWC Wiena, Finger Lakes International Wine Competition USA a Terravino Israel.


Víno Nichta

Sme rodinné vinárstvo, ktorého základy siahajú do začiatku 20. storočia. Sídlo našej spoločnosti sa nachádza v obci Čajkov, ktorá je známym vinohradnícko-vinárskym centrom regiónu Tekov. Od nášho založenia v roku 1997 sme postupnými krokmi rozširovali svoju produkciu. Naše vína pochádzajú výhradne z našich vlastných vinohradov, ktoré pestujeme na ploche 30 hektárov. Vyrábame vína s chráneným označením pôvodu, ktoré nájdete v kolekciách CIRCUM, FUSION, TERROIR a NICHTA. Produkty našej práce dodávame iba do vinoték, hotelov a reštaurácii. Kvalita pre nás znamená všetko, a preto sme radi, že naše vína sú úspešné na súťažiach doma aj v zahraničí. Vína môžete ochutnať priamo vo vinárstve. Aj keď momentálne prebieha rozsiahla rekonštrukcia , po jej dokončení bude k dispozícii firemná vinotéka s degustačnou miestnosťou pre 25-50 ľudí. Pre dokonalý zážitok bude pripravený  aj salónik pre 12 ľudí umiestnený priamo v sudovej pivnici vinárstva. K degustáciám vieme pripraviť rôzne gastronomické špeciality podľa vášho výberu.


Zámocké vinárstvo
Rozhodli sme sa robiť víno tak, ako sa má. Z hrozna z vlastných viníc, z odrôd, ktoré patria na Slovensko a vo vlastných pivniciach. Musí byť  svieže, pekne voňať a chutiť. Keď takémuto plánu uveríme, keď ho dokážeme naplniť, ľahšie presvedčíme obchodných partnerov o našom mieste na preplnenom trhu.

Rozhovor o založení novej firmy netrval ani hodinu. O Romanovi Janoušekovi  som vedel všetko, ale najmä to, že je jedným z najlepších slovenských vinárov. Dohodli sme sa, že najlepšie víno, ktoré dorobí ponesie jeho meno „edícia Roman Janoušek“. Ja som sa ako zberateľ najlepších svetových vín teraz rozhodol investovať do ich výroby.  „Počul som, že ste predali niečo veľké a teraz chcete robiť víno“. To „niečo“ bolo najväčšie slovenské vydavateľstvo s tridsiatkou časopisov a novín, ktoré väčšinou nemali na trhu konkurenciu. Rozhodli sme sa, že v podobnom duchu vybudujeme a budeme viesť aj vinárstvo.

Ťapli sme si na spoluprácu a pustili sa do hľadania vhodného objektu. Spočiatku sa nám nedarilo ale ani chvíľu sme nepochybovali o tom, že sa napokon niekde usadíme. A naozaj. Celkom náhodou sme sa ocitli v Pezinskom zámku. Na prvý pohľad bolo jasné, že pôsobivé rozľahlé pivnice si vyžadujú generálnu obnovu a investíciu do technológii. Ešte viac si vyžiada celý neskutočne zdevastovaný zámok. Spočiatku sa to javilo ako priveľké na strávenie, ale len čo sme zistili, že spolu so zámkom by sme mohli kúpiť rozľahlé vinice v Dubníku a Svodíne na južnom Slovensku, prestali sme váhať.

V apríli 2015 zakladáme firmu Zámocké vinárstvo Pezinok. Pridávajú sa synovia Štefan a neskôr aj Richard. Práve sme dokončili rozsiahlu rekonštrukciu stredovekých pivníc a dokončievame  projekty na obnovu celého zámku. Stáročný príbeh vína z Pezinského zámku začína novú kapitolu, tento raz s etiketou ŠIMÁK, ZÁMOK PEZINOK.


Tajná vineyards & winery

 Vinárstvo Tajna je mladé, moderné slovenské vinárstvo stojace na pevnej pôde starej vinárskej tradície. Zameriava sa na výrobu vín pre tú najnáročnejšieu klientelu. Vinárstvo vzniklo na myšlienke jeho zakladateľa Rastislava Demeša: „Mať svoju pôdu, potom svoj vinohrad a až potom svoje víno.

Výsadba viniča začala v roku 2011, k nej pribudli  ďalšie v roku 2013 a v roku 2017. V súčasnosti je rozloha viníc 25 ha. K vinohradu sa na Tajnej pristupuje vysoko ekologicky. A to nielen k samotným štepom, ale tiež k pôde a životu vo viniciach. V súčasnosti je vinica už vo veku, v ktorom nestačí, aby sme  z jej hrozna robili jednoduché vína. Dozrievajú v nej hrozná na veľké vína a väčšie štruktúrované vína.

Vinárstvo TAJNA VINEYARDS & WINERY sa riadi filozofiou, ktorou nie je len víno vyrábať, ale aj poskytnúť milovníkom vína možnosť utiecť od ruchu miest do krásnej prírody, ochutnať kvalitné víno. Ochutnávka vín je aj príležitosť vdýchnuť atmosféru vidieka, v ktorej sa víno rodí.