
História
Tento vinohradnícky kraj je veľmi starobylý. Nitra, ako centrum veľkomoravskej kultúry a začínajúceho kresťanstva, s kostolom postaveným už medzi rokmi 828 a 830, naznačuje, že vinohradníctvo tu bolo už v tejto dobe v relatívne dobre rozvinutej forme. Víno, ako nápoj spájaný s náboženskou liturgiou a vládnucimi elitami, bolo žiadaným artiklom. Z tejto doby sa zachovali až tri modlitby spojené s viničom a vínom, v trestnom poriadku sú zmienky o vypaľovaní cudzích vinohradov, ako aj tresty za opilstvo. Nález vinohradníckeho nožíka v Dolných Obdokovciach, datovaný do 12. – 13. storočia, tieto teórie potvrdzuje.
Fotka: Slovakia travel, web: https://slovakia.travel/nitriansky-hrad
Základné fakty o Nitrianskej vinohradníckej oblasti
Zaregistrované vinohrady: 3055 ha
Priemerná teplota: 17,3 °C
Nadmorská výška pestovaných plôch: 100 – 495 m. n. m.


Pestrosť
Súčasná nitrianska vinohradnícka oblasť je jedným z najrozmanitejších vinohradníckych regiónov. Je mimoriadne rôznorodá, a to nielen z hľadiska odrodovej skladby, ale aj pôdy a klímy. V tom spočíva jej krása a hlavná charakteristika – veľká pestrosť.
Oblasť sa rozprestiera na území historickej Nitrianskej a Tekovskej župy a delí sa na 9 vinohradníckych rajónov, do ktorých patrí 158 vinohradníckych obcí.
Medzi zaujímavé rajóny určite patrí Radošinský rajón, známy svojimi vínami rulandského typu, Pukanecký rajón, kde vinice ležia až v horskom prostredí vo výške 500 m n. m., a na vulkanickej pôde sa darí krásnym minerálnym leánkam, a samozrejme Tekovský rajón, s Levicami a ich Peseckou leánkou či Frankovkou modrou. Zvláštnu kapitolu tvorí najlepšie hodnotený Želiezovský rajón, ktorý svojím kultúrnym, klimatickým a charakterovým profilom zapadá skôr do dolného Pohronia a k vínam južného Slovenska.
Foto: Frtus winery
Charakter vín
Charakter vín jednotlivých rajónov je natoľko odlišný, že pre zákazníka môže byť niekedy ťažké pochopiť ich rozmanitosť. V budúcnosti si každý rajón pravdepodobne vytvorí vlastný odrodový profil. V súčasnosti dominujú biele vína v severnej a centrálnej časti oblasti, zatiaľ čo v južných regiónoch sa nachádza väčšie zastúpenie červených vín.
Medzi najviac zastúpené odrody patria: Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Müller-Thurgau, Pesecká leánka, Svätovavrinecké či Rulandské biele.
Medzi prirodzené vinárske centrá tejto oblasti patria Nitra, Vráble, Levice či Topolčianky. Rastie tu aj počet menších rodinných vinárstiev, ktoré si zakladajú na historickej odrodovej skladbe, autentických viničných tratiach a modernom prístupe k kvalite vína.
Zdroj textu: S. Jendek, (2022), Slovenskou vinicou, Vydavateľstvo: Renesans, s.r.o.
Foto: Víno Nichta

Ochutnajte to najlepšie zo Slovenska
V našej ponuke nájdete kolekciu kvalitných vín, ktoré prešli prísnym výberom najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku. Ochutnajte to najlepšie, čo naši vinári dopestovali a vytvorili s láskou.