Tokajské víno a jeho liečivé účinky

Hrozno – vínna réva (Vitis vinifera) je liečivá rastlina a jej produkt víno je zdrojom dôležitých a cenných látok pre ľudský organizmus.

Tokajské víno bolo od stredoveku považované za univerzálny liek (Universalis Vera Medicina) a požívalo sa na liečenie mnohých chorôb. V r. 1909 bolo Tokajské víno zapísané do 3. vydania Viedenského liekopisu ako „Vinum tokajense passum“ a taktiež aj vo 4 a 5 vydaní Pharmacopea Hungarika bolo oficiálnym liečivom a predávalo sa ako liek  v lekárňach.

Dnes na základe mnohých expertíz a výskumných analýz vieme dokladovať a konštatovať, že tokajské víno je zdrojom minerálov, stopových prvkov, vitamínov, antioxidantov a antimikrobialnych látok. A tak vieme tokajské víno doporúčiť ako zdroj aj ako doplnok výživy.

Známe expertízy Farmakobiochemického laboratória Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktoré pod vedením RNDr. Anny Gvozdjakovej DrSC. odbornou expertízou stanovovalo antioxidačnú aktivitu tokajských vín a obsah minerálnych látok v nich. Výsledkom bola zdokumentovaná vysoká prítomnosť minerálov: vápnik, horčík, draslík a vysoký obsah antioxidantov: vitamín E, vitamin C, beta- karotén, kataláza, superoxiddizmutáza. Tým sa dokázala veľmi vysoká antioxidačná aktivita nášho tokajského vína, ktorá naznačuje, že mierny konzum tokajských vín môže prispieť k prevencii najmä kardiovaskulárnych chorôb.

(zdroj: http://www.vinoteka-vinaren.sk/aktuality/tokajske_vino_a_jeho_liecive_ucinky/)

 

Vysoký obsah Resveratrolu

Resveratrol, ktorý sa vyznačuje svojimi protizápalovými účinkami a aj chemopreventívnou aktivitou je dôležité médium proti karcinogénnym, bakteriálnym aj vírusovým ochoreniam. Jeho biologické aktivity sú známe ako antioxidačné, protirakovinové, antidiabetické, kardioprotektívné a dokonca aj antiagingové. Flavonoid kvercetín účinne pôsobí proti vírusom (dokázané napr. pre adenovírus, herpes simplex a iné.)

Tokajské odrody, klimatické podmienky, pôdne podmienky

Históriou preverený odrodový trojzáprah tokajských vín v podobe Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého spolu s technológiou pomalej oxidácie v drevených sudoch vytvára víno mýtické, znova a znova obaľované novou vrstvou krásnych zážitkov.

Pôdne podmienky: Pôda je výrazne kame­nistá sopečného pôvodu. Je schopná počas dňa do seba absorbovať slnečné žiarenie, ktoré následne v noci vyžaruje – aj po chladnej noci je ráno ešte teplá.

Klimatické podmienky: Patrí do kontinentálneho klimatického pásma. Typickým znakom tejto oblasti je dlhá a suchá jeseň. Jesenné rána sú hmlisté, čo podporuje práve tvorbu cibéb.