Hrozno – vínna réva (Vitis vinifera) je liečivá rastlina a jej produkt víno je zdrojom dôležitých a cenných látok pre ľudský organizmus.
Tokajské víno bolo od stredoveku považované za univerzálny liek (Universalis Vera Medicina) a požívalo sa na liečenie mnohých chorôb. V r. 1909 bolo Tokajské víno zapísané do 3. vydania Viedenského liekopisu ako „Vinum tokajense passum“ a taktiež aj vo 4 a 5 vydaní Pharmacopea Hungarika bolo oficiálnym liečivom a predávalo sa ako liek v lekárňach.
Dnes na základe mnohých expertíz a výskumných analýz vieme dokladovať a konštatovať, že tokajské víno je zdrojom minerálov, stopových prvkov, vitamínov, antioxidantov a antimikrobialnych látok. A tak vieme tokajské víno doporúčiť ako zdroj aj ako doplnok výživy.
Známe expertízy Farmakobiochemického laboratória Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktoré pod vedením RNDr. Anny Gvozdjakovej DrSC. odbornou expertízou stanovovalo antioxidačnú aktivitu tokajských vín a obsah minerálnych látok v nich. Výsledkom bola zdokumentovaná vysoká prítomnosť minerálov: vápnik, horčík, draslík a vysoký obsah antioxidantov: vitamín E, vitamin C, beta- karotén, kataláza, superoxiddizmutáza. Tým sa dokázala veľmi vysoká antioxidačná aktivita nášho tokajského vína, ktorá naznačuje, že mierny konzum tokajských vín môže prispieť k prevencii najmä kardiovaskulárnych chorôb.
(zdroj: http://www.vinoteka-vinaren.sk/aktuality/tokajske_vino_a_jeho_liecive_ucinky/)