Ročník 2021 je sľubný, môže byť aj výnimočný.
Koncom augusta začali niektorí vinohradníci so zberom skorých odrôd – Irsai Oliver, Müller Thurgau, muškátové odrody – ktoré sú vhodné na výrobu ľahkých vín, no najmä burčiaku. Oficiálna burčiaková sezóna začala 2. septembra 2021. J. Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska potvrdzuje, že „bolo možné ochutnať slovenský burčiak aj o týždeň skôr, ale išlo o individuálne vzorky v lokalitách vhodných pre tieto odrody s citlivým prístupom pestovateľa. Burčiakova sezóna bude pravdepodobne mimoriadne dlhá, očakávame ju až do konca októbra, nakoľko začala výrazne neskôr.“
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska vyhlasuje oficiálny začiatok kampane pre hlavné odrody na 13.9.2021. J. Kaňuchová Pátková ďalej dodáva: „Kampaň bude dlhá, nakoľko zber začal neskôr. Celkovo bola vegetácia značne posunutá, čo nás ochránilo pred jarnými mrazmi. Letné teploty ten rozdiel mierne dohnali a tiež spôsobili to, že hrozno začalo krásne dozrievať a zároveň sa neznížil obsah kyselín. Ročník 2021 bude výnimočný ročník. Určite pre biele vína a ak vydrží počasie bude tento ročník výnimočný aj pre červené vína. To je teraz ale ešte skoro hodnotiť.“
Predpokladá sa, že z vypestovaného hrozna slovenskí vinári vyprodukujú približne 35 mil. litrov vína, čo predstavuje 10-percentný nárast oproti dlhodobému priemeru. J. Kaňuchová Pátková vysvetľuje, že „je to spôsobené tým, že sa do rodivosti dostávajú vinohrady, ktoré sú vysadené novým efektívnejším spôsobom, s vysokou starostlivosťou, s primeraným hnojením dosahujú priemerný hektárový výnos 7 – 10 t/ha a to zvyšuje našu konkurencieschopnosť.“
„Tento rok sa ukazuje pekne. Dlhodobá 20-dňová predpoveď počasia je pre nás, vinohradníkov ideálna. Počasie trošku dohnalo deficit z jari, studené začiatky ročníka 2021 viniču nesvedčali.“ – hodnotí aktuálny ročník výrobný riaditeľ Château Topoľčianky Miloš Ševčík. „Som veľmi prekvapený z pekných parametrov, ktoré momentálne hrozno má. Pomer kyselín a cukru je priam ideálny pre biele vína a dúfame, že by z tohto mohli byť aj pekné červené vína. Je ťažké teraz hodnotiť, či to bude veľký ročník, ale sú náznaky, že by mohol byť. Zatiaľ nás potrápil len jemný tlak múčnatky, ktorý však každý skúsený vinohradník musel ustáť. Predpokladáme mierne nižšiu úrodu, ale príroda nás ešte môže prekvapiť. Tento rok plánujeme obohatiť odrodovú skladbu, od našich dodávateľov máme sľúbené zaujímavé odrody – Hibernal, či Míliu, uvidíme akú to bude mať perspektívu.“
Vladimír Mrva, vinár a prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska
„Všetko nasvedčuje tomu, že by to tak mohlo byť. Ale zároveň vieme, že na Slovensku rozhoduje jeseň – september, október. Verím tomu, že bude teplá jeseň a že vďaka nástupu babieho leta budeme môcť hovoriť nielen o veľmi dobrom ročníku pre biele ale aj pre vína červené.“ Príroda, počasie, všetko zatiaľ tomu nasvedčuje, že to môže byť skvelý ročník. „Ale bič plieska na konci a pokiaľ vinár nemá víno v pivnici, mohol by snáď aj uraziť šťastenu, keby dopredu hodnotil, aké budú vína, keďže zatiaľ nemá v pivnici z neho ani liter.“
Ladislav Ďörď, hlavný enológ vinárstva Château Rúbaň
Ladislav sa teší na biele a najmä na ružové vína ročníka 2021. „Vyzerá to, že bude výnimočný ročník najmä pre biele a ružové vína. Myslím, že práve slovenské ružové vína sú tie, ktorými sa môžeme pochváliť aj v zahraničí. Tento ročník vychádza v ústrety, nakoľko plánujeme obohatiť náš sortiment kolekciou rosé vín, ktorými chceme vyjadriť koľko tvárí môže mať slovenské rosé. Doteraz sme vyrábali ružové víno len z odrody Cabernet Sauvignon, plánujeme túto odrodu doplniť o päť ďalších. Touto kolekciou chceme najmä v zahraničí odprezentovať skvelé slovenské rosé.“ V Rúbani sa oberačka začala už vo štvrtok 2. 9., v podstate v rovnaký termín ako minulý rok. Narozdiel od ostatného ročníka, aktuálny ročník prekvapil vyššou cukornatosťou a tiež vyššími kyselinami.
Na Tokaji sa ročník 2021 javí na začiatku septembra veľmi priaznivo
Mesiac júl bol veľmi náročný najmä kvôli tlaku múčnatky. Ale podarilo sa to všeobecne v rámci Tokaja udržať. Jaroslav Ostrožovič, majiteľ známeho vinárstva na Tokaji si pochvaľuje najmä koniec leta – „Čo bolo úplne geniálne pre rok 2021, bol práve prelom septembra a augusta. Vtedy nám na Tokaji napršalo pekných 5 – 7 dní, čo je absolútne dokonalý štart pre tvorbu cibéb. Potrebujeme, aby nám na konci leta napršalo, aby bola väčšia vlhkosť pôdy a následne aj ovzdušia. Potrebujeme ešte babie leto, čo sa zatiaľ deje. Ak to vydrží, predpokladáme, že ročník 2021 bude vhodný nielen pre pekné vína, ale zatiaľ to vyzerá tak, že by to mohlo byť skvelý ročník aj pre cibéby pre tvorbu putňových vín. Všetko ale ešte rozhodne babie leto. Čo sa týka vegetačného vývoja, sme v podstate v normále. Aj keď sme si za ostatných päť rokov zvykli oberať už začiatkom septembra, čo sa teda momentálne nedeje. Začiatok oberačky očakávame okolo 20. septembra. Ale opakujem, rozhodne babie leto. Sme plní nádejí, očakávaní a našliapnuté je veľmi dobre.“
Zdroj: tlačová správa, Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Ochutnajte to najlepšie zo Slovenska
V našej ponuke nájdete kolekciu kvalitných vín, ktoré prešli prísnym výberom najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku. Ochutnajte to najlepšie, čo naši vinári dopestovali a vytvorili s láskou.