
Základné fakty
Zaregistrované vinohrady: 1105 ha
Priemerná teplota vo vegetačnom pásme: 16,8 °C
Nadmorská výška pestovaných plôch: 105 – 320 m. n. m.
Vinohradnícke obce: 7
*Foto: vinárstvo Tokaj & Co
Charakter oblasti
- Tento uzavretý región je slovenskou vinohradníckou perlou
- Je súčasťou historicky slávneho vinárskeho celku Tokaj-Hegyalja (Tokajské podhorie)
- Rozkladá sa na v podvodí rieky Bodrog, severne na Slovensku je ohraničený Zemplinskými vrchmi
- Tokaj pre preslávený prírodne sladkými vínami
- Bobule hrozna vďaka ušľachtilej plesni (Botritys cinerea) postupne vyzrieva, pleseň narušuje šupku, voda sa vyparuje a ostáva v nej koncentrovaný cukor, takáto bobuľa sa označuje ako cibéba, vyzerá ako sušené hrozno.
- Putňové víno je veľmi vzácne, lebo cibéby sa nevytvárajú každý rok.
- Putňa je drevený kôš, do ktorého sa vojde 136 listrov.
- Podľa ich počtu poznáme troj – šesť putňového tokajské vína.
- Originálne výbery musia zrieť v drevených sudoch aspoň tri roky, z toho v tufovej pivnici minimálne dva roky .
- Vrcholom tokajských vín je esencia – je to extraxt z kvasenia samotných cibéb.
- Cibéba potrebuje teplú dlhú jeseň a vlhkú mikorklímu, tufové podložie je zásadné
*Foto: vinárstvo Ostrožovič


Zaujímavosti
- Vinohrady boli v tejto oblasti už minimálne od stredoveku
- Odroda Furmint má pravdepodobne taliansky pôvod
- Sláva tokajských vín prišla v druhej polovici 17. storočia
- V tomto období si tokajské vína obľúbil aj slávny francúzsky kráľ Ľudovít XIV.
- V súčasnosti je Vinohradnícka oblasť Tokaj na Slovensku pevne stanovená v katastrálnych územiach obcí Bara, Čerhov, černochov, Malá Tŕňa, Sovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa, Viničky.
- Tokaj treba zažiť a ochutnať priamo v tufovej pivnici.
*Zdroj textu: S. Jendek, (2022), Slovenskou vinicou, Vydavateľstvo: Renesans, s.r.o.
Ochutnajte to najlepšie zo Slovenska
V našej ponuke nájdete kolekciu kvalitných vín, ktoré prešli prísnym výberom najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku. Ochutnajte to najlepšie, čo naši vinári dopestovali a vytvorili s láskou.