Ako chutia vínka z Východoslovenskej vinohradníckej oblasti?

Základné fakty

Zaregistrované vinohrady: 773 ha

Priemerná teplota vo vegetačnom pásme: 16,6 °C

Nadmorská výška pestovaných plôch: 100 – 250 m. n. m.

Vinohradnícke rajóny: 4

Vinohradnícke obce: 88

Charakter oblasti

  • je to naša najmladšia vinohradnícka oblasť
  • viacero viníc bolo vysadených až v období socializmu v 60. rokoch 20. storočia
  • výborné prírodné podmienky
  • územie definuje vulkanické pohorie: Vihorlat
  • na južných svahoch v sobraneckom rajóne evidujeme najkvalitnejšie plochy
  • podnebie má výrazný kontinentálny charakter s veľmi teplým a suchým teplom a chladnejšou zimou
  • vinohradnické územie zasahuje historicky na územia: Zemplín, Abov a Turňa

Foto: Pivnica Tibava

Zaujímavosti

  • najlepšiu kvalitu postkytujú vína vyrobené z hrozna viníc pri Tibave a Sobranciach na južných svahoch a v obci Orechová
  • zaujímavosťou je, že sa tu nachádzajú aj najseverejnejšie situované vinohrady na Slovensku
  • viac sú tu zastúpené biele odrody vín ako: Rizling vlašský, Tramín červený, Rizling rýnsky, Veltinské zelené či Frankovka modrá
  • východoslovenský rajón nie je veľký, patrí sa skôr vychutnať
  • na vulkanickom dedičstve a stepnom charaktere východu sa vyrábajú vysoko kvalitné vína s osobitým podpisom

Foto: Pivnica Tibava

*Zdroj textu: S. Jendek, (2022), Slovenskou vinicou, Vydavateľstvo: Renesans, s.r.o.

Ochutnajte to najlepšie zo Slovenska

V našej ponuke nájdete kolekciu kvalitných vín, ktoré prešli prísnym výberom najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku. Ochutnajte to najlepšie, čo naši vinári dopestovali a vytvorili s láskou.

Radničná 1, Bratislava
+421 918 664 992