Degustácia Golguz vín v Národnom salóne vín SR
Prídite ochutnať vína od vinárstva Golguz, ktoré majú výnimočné podmienky pre výrobu vína vďaka vhodným mikroklimatickým podmienkam. Prospieva tomu aj rieka Váh, ktorá preteká Hlohovcom.
Degustáciu bude viesť pán Ing. Miroslav Hrnčár z vinárstva Golguz.
Degustovať budeme 8 vzoriek vína.
KEDY: 24.11.2022, 18.00 – 21.00
KDE: Národný salón vín SR, Radničná 1, Bratislava
ČAS: 18.00 – 21.00
Technológia výroby, vinohrady
Golguz dopestuje hrozno výhradne vo vlastných viniciach. Nové výsadby realizujeme výberom najvhodnejších klonov odrôd viniča kvalitnými sadenicami z Nemecka a Rakúska. Po zbere nasleduje rýchle a šetrné spracovanie. Všetky vína sú vyrobené modernou technológiou riadeného kvasenia + šetrné spracovanie hrozna. Pneumatické lisy – šetrne spracovávajú hrozno. Hroznová šťava sa fermentáciou prirodzene mení na víno. Riadená fermentácia bielych vín (použitie čistých kultúr kvasiniek), prebehne pri teplotách od 13 až 20 °C. Technológ preberá kontrolu nad týmito procesmi a výsledok prichádza vo forme plných elegantných sviežich vín s príjemným, odrodovo typickým charakterom. Biele odrody ležia v nerezových nádobách. Vína od Golguzu majú charakter. Technológii výroby červených vín sa venuje v pivnici oveľa menej pozornosti, o to viac sa jej venuje vo vinici. Červeným vínam často stačí dopriať len dostatok času na zrenie a ich potenciál determinovaný ročníkom a snahou vo vinici sa sám prejaví. Veľká časť červených vín zrie v barikových (obj. 225 l) a klasických drevených sudoch (obj. 3500 l). Vína z vinárstva Golguz nájdete na Slovensku vo všetkých dobrých vinotékach, kvalitných reštauráciách. Množstvo ľadového vína, ktoré je špecialitou, putuje aj do Francúzska, kde si našlo mnoho zákazníkov, a tak sa môže stať, že Vám ho ponúknu pod Eifelovkou na Champs-Élysées. Pomerne veľké množstvá vína putujú aj na dynamicky sa rozvíjajúce trhy juhovýchodnej Ázie, ktorá začína objavovať krásu ukrytú vo víne.
Odkaz Ferdinanda Fussmana
Narodil sa 27. augusta 1884, pochádzal zo slovinského mesta Maribor, odkiaľ sa začiatkom 20. storočia presťahoval na Slovensko. V roku 1916 odkúpil väčšiu časť pozemkov medzi Bojničkami a Dvorníkmi, kde založil vlastné vinohradníctvo s názvom Panonia. Do roku 1924 postupne vybudoval rozsiahly vinohradnícky areál s menším kaštieľom pri ceste, ktorú využívala rodina ako letné sídlo.
Vo Viniciach sa pestovali hlavne druhy ako Veltlínske zelené a červené, Silván zelený, Dievčie hrozno, Gamay biely, Rizling, Čabanská perla, Malingre, Muškát Ottonel, Burgundské modré, Tramín, Ezerjó a Medovec, pričom kapacita firemných pivníc v Hlohovci a Šalgočke dosahovala 6 000 hektolitrov vína.
Rodina Ferdinanda dlho odolávala holokaustu, pretože patrila do zámožnej rodiny, ale napokon bola celá rodina deportovaná do koncentračného tábora a prežil iba syn Oskar, ktorý emigroval do Nemecka.
Golguz pokračuje v tradícii Ferdinanda Fussmana.
Ochutnajte to najlepšie zo Slovenska
V našej ponuke nájdete kolekciu kvalitných vín, ktoré prešli prísnym výberom najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku. Ochutnajte to najlepšie, čo naši vinári dopestovali a vytvorili s láskou.