"Nie je nič horšie ako keď sa vám darí na začiatku, to vás zaväzuje ísť ďalej." Frtús
Meno bratov Frtúsovcov známe pod značkou Frtus Winery z Podlužian, sa medzi uznávanými a vinármi ocitlo raketovou rýchlosťou. Pod kvalitu ich vín sa výrazne podpisuje niečo, čo v iných firmách nenájdete bratská chémia.
Starší Radoslav je skôr manažér, zakladateľ, tvorca myšlienky, inovátor a vinársky fanatik. Stanislav zanietenec a detailista, správny človek na správnom mieste. Najlepšie sa cíti vo vinici.
„Každé víno sa rodí vo vinohrade a byť pri tom, formovať si budúcu úrodu, to je to, čo ma baví. A ešte to, že nie som zatvorený niekde v kancelárii.“
Preto bolo logické, že Stanislav bol ten, čo sa bez smútku vzdal práce v inej oblasti a svoje celé ja zasvätil vinohradníctvu.
„Mal som viacero zamestnaní, ale až teraz robím to, čo ma naozaj napĺňa. Víno má dušu, svoj príbeh, ktorý môžete povedať len vy, lebo od začiatku do konca stojíte pri jeho zrode. A u nás naozaj každý kilogram hrozna a každý liter vína prejde našimi rukami.“
Bratia sa raz do týždňa stretnú a konzultujú najbližšie plány.
„Brat ma nekontroluje a nerozkazuje mi. Odvrávam mu dosť, čo by som si k šéfovi nemohol dovoliť, ale k bratovi áno,“ smeje sa. A práve o tom to je. Odlišný názor, diskusia, dvojminútové mlčanie, to je to, čo robí ich víno vínom.
„Na niektoré postupy máme iný názor, občas robíme kompromisy, ale tých rozporov nie je veľa. Lebo čo sa týka výroby vína, sme na jednej vlnovej dĺžke a chutia nám rovnaké vína. „Každý sme úplne iný, ale tým si nastavujeme zrkadlo, čo je v prospech veci.“
Zabodovali v Paríži
Vinárstvo Frtus Winery z Podlužian začalo svoju púť v roku 2008 na začiatočníkov vynikajúco. Hneď prvý druh – rulandské biele – pasovali odborníci na šampióna výstavy, čo ich motivovalo pokračovať. Po ôsmich rokoch majú toľko medailových vín, že vás ich výpočtom nebudeme nudiť. Nájdete ich však na webovej stránke firmy. V roku 2016 poslali prvýkrát víno do zahraničia a zabodovali aj tam, v krajine vín, v Paríži. Z prestížnej súťaže si odniesli striebornú medailu za Pinot Blanc. Bratia sa tešia z každého úspechu, aj si ho vážia, ale keď sa Radoslava Frtúsa spýtate, na ktoré ocenenie je najpyšnejší, nepovie Paríž, ale Fu!
„Vína, ktoré si vážim, medailu nezískali, lebo sme ich na súťaž neposlali. Napríklad Alibernet, ročník 2012, mali sme z neho len 300 fliaš. Musím však povedať, že najviac ma poteší, keď získa zlatú medailu naša Pesecká leánka. Lebo to je hrozno z tejto oblasti, patrí do tohto regiónu.“
Ochutnajte to najlepšie zo Slovenska
V našej ponuke nájdete kolekciu kvalitných vín, ktoré prešli prísnym výberom najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku. Ochutnajte to najlepšie, čo naši vinári dopestovali a vytvorili s láskou.