Má tokajské víno skutočne liečivé účinky?

Tokajské víno

Ak milujete víno a zaujíma vás či môže váš obľúbený nápoj mať aj pozitívny vplyv na vaše zdravie, tak čítajte ďalej.  Možno vás prekvapí, že tokajské víno, ktoré nazval aj slávny francúzsky kráľ Ľudovít XIV. „Kráľom vín a vínom kráľov,“ patrí medzi nápoje s vysokým obsahom cenných látok aj pre náš organizmus. Vychádzame z historických faktov, nakoľko Tokaj ako vinohradnícka oblasť, z ktorej môžu vyrábať víno iba Maďari a Slováci je druhá najstaršia apelácia, vznikla v 16. storočí. Preto existuje veľa zdrojov z histórie, ktoré opisujú pozitívne účinky tokajského vína.

Pozrime sa trošku do histórie

Začnime so základnou surovinou, z ktorej sa víno vyrába: Hrozno – vínna réva (Vitis vinifera).  Je to vlastne rastlina, ktorá je  zdrojom cenných látok pre ľudský organizmus. (zdroj: http://www.slpk.sk/eldo/2010/zborniky/008-10/chlebo.pdf)

Tokajské víno a stredovek

Tokajské víno sa už stredoveku používalo ako univerzálny liek na liečenie mnohých chorôb. Dokumenty hovoria o tom, že v roku 1909 bolo Tokajské víno zapísané do 3. vydania Viedenského liekopisu ako „Vinum tokajense passum“ a taktiež aj vo 4. a 5. vydaní Pharmacopea Hungarika, vtedy už bolo uznaným oficiálnym liečivom a predávalo sa v lekárňach.

Tokajské víno ako zdroj cenných látok

Na základe mnohých expertíz a výskumných analýz možno tokajské víno považovať ako zdroj:

  • minerálov
  • stopových prvkov
  • vitamínov
  • antioxidantov
  • a antimikrobialnych látok.

Tokaj a vitamíny

Vitamín je organická zlúčenina, ktorú organizmus prijíma vo veľmi malých (stopových) množstvách. Ľudské telo ich potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ich spravidla samé syntetizovať a musí ich teda získavať v potrave.  (zdroj: sk.wikipedia.org)

Tokajské víno obsahuje:

  • vitamín E
  • vitamin C
  • beta- karotén

Tokaj a minerály

Minerálne látky sú anorganické látky, ktoré udržujú v organizme stále vnútorné prostredie, regulujú, aktivujú a kontrolujú metabolické procesy a sú dôležité na vedenie nervových vzruchov. Podľa množstva, ktoré telo potrebuje, ich delíme na minerály a stopové prvky. Organizmus negatívne ovplyvňuje nedostatok, ale aj nadbytok minerálnych látok. (zdroj: fitness4you.sk)

Tokajské víno obsahuje minerály:

  • vápnik
  • horčík
  • draslík

Vysoký obsah Resveratrolu

Resveratrol je prírodný antioxidant,  ktorý sa vyznačuje  protizápalovými účinkami.

Jeho biologické aktivity sú známe ako antioxidačné, protirakovinové, antidiabetické, kardioprotektívné a dokonca aj antiagingové. Flavonoid kvercetín účinne pôsobí proti vírusom (dokázané napr. pre adenovírus, herpes simplex a iné.)

Ako chutí Tokaj?

Tokajské víno je prírodne sladké víno. Na prvý pohľad sa bude zdať, že je len pre sladké a mlsné jazýčky. Opak je pravdou. Tým, že má aj vysoký obsah kyselín, tak vínko je krásne vyrovnané a očarí aj tých, ktorí neholdujú sladkému a presvedčí hlavne svojim unikátnym zložením.

Očarte svoje zmysly: chuť a vôňa tokajského vína

Tokajské víno má koňakovú farbu a chutí po mede, vanilke, nájdete tam aj tóny kávy, tmavej čokolády, orechov a na záver karamel. Konkrétna chuť závisí od putní a od počtu rokov, koľko tokajské víno zrelo. Kto by odolal takej lahode, navyše s cennými látkami pre náš organizmus.

Samozrejme všetko s mierou, tokajské víno je vynikajúce ku dezertom alebo namiesto dezertu či prevencia proti chorobám: malý pohárik. Na zdravie priatelia 🙂

Zaujímavosti o Tokajskom víne:
Tokajské odrody, klimatické podmienky, pôdne podmienky

tokaj

Históriou preverený odrodový trojzáprah tokajských vín v podobe Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého spolu s technológiou pomalej oxidácie v drevených sudoch vytvára víno mýtické, znova a znova obaľované novou vrstvou krásnych zážitkov.

Pôdne podmienky: Pôda je výrazne kame­nistá sopečného pôvodu. Je schopná počas dňa do seba absorbovať slnečné žiarenie, ktoré následne v noci vyžaruje – aj po chladnej noci je ráno ešte teplá.

Klimatické podmienky: Patrí do kontinentálneho klimatického pásma. Typickým znakom tejto oblasti je dlhá a suchá jeseň. Jesenné rána sú hmlisté, čo podporuje práve tvorbu cibéb. (Zdroj: Zväz vinohradníkov a vinárov SR)

Upozornenie

Tento článok vznikol z viacerých vedecky preskúmaných zdrojov.

Upozorňujeme, že víno pôsobí cenne pre náš organizmus podávaním v malých dávkach, aby článok nebol zneužívaný ako zámienka pri konzumácii vysokých dávok alkoholických nápojov.

Použité zdroje:

http://www.tokajskevino.sk/novinky-a-spravy/elixir-zivota/

http://www.slpk.sk/eldo/2010/zborniky/008-10/chlebo.pdf

https://sk.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn

https://www.fitness4u.sk/slovnik-pojmov/mineralne-latky/

Menu