"Víno sa dá robiť dobre len vtedy, keď ho milujete." (Chateau Rúbaň)
Chceme tvoriť niečo natoľko vynimočné, že na to budeme hrdí nielen my, ale úplne všetci. Každý sa toho bude cítiť súčasťou. Každý sa v tom nájde. Máme tie najlepšie predpoklady tvoriť jedinečné víno. Slnko nám dopriava najvyšší počet slnečných dní v krajine, naša pôda má špecifické zloženie, ktoré dáva vínu nezameniteľný charakter. Žijú tu pracovití a usilovní ľudia s bohatými skúsenosťami a vinárskou tradíciou.
Vyrábame víno z hrozna tam, kde sa urodilo a tak sa snažíme podporovať tento úžasný región. Túžime predstavovať svetu doposiaľ nepoznané odrody, ktoré boli vyšľachtené špeciálne na naše podmienky. Skrátka chceme sa podeliť o lásku k vínu, aby sme si spoločne vychutnali krásy tohto jedinečného kraja.
Jedno z najväčších šťastí je, keď človek môže robiť to, čo ho napĺňa – čo mu dáva zmysel. My takýto sen žijeme. Sme za to vďační a radi sa o tento dobrý pocit podelíme. Ideálne, keď nás prídete pozrieť sem, k nám. Do strekovského kraja. A keď sa nedá, aspoň si doma otvorte našu fľašu. Určite to pocítite.
"Je to ručná prácička, ktorú treba robiť hlavne srdcom." (Chateau Rúbaň)
Po dôkladnom skúmaní dozrievania určíme ideálny termín oberačky a ide sa na to. Samozrejme oberáme starostlivo ručne, do malých bedničiek a bez zatláčania. Po rýchlom presune do vinárstva nasleduje precízne, opäť ručné, triedenie na trasúcom stole. Tu vidíme, ako sa bobulky už nevedia dočkať, kedy z nich bude to naše povestné vínko. Ďalší postup závisí od typu:
Biele hrozno po odstopkovaní šetrne vylisujeme. Mušty odkalíme a nasleduje kvasenie. Zrenie prebieha v antikorových tankoch, pri nízkych teplotách, aby sme čo najviac zachovali aromatické látky a buket.
Červené hrozno sa kvasí vo vinfikátoroch, kde sa pri kontrolovanej fermentácii macerujú nielen farbivá, ale aj taníny a buketné látky. Vyzrievanie si už vyžaduje drevené sudy.
Ružové víno u nás robíme z Cabernetu Savignon. Po jemnom vylisovaní ho pár hodín nakvášame čím budúce vínko získava svoju typickú ružovú farbu ale aj celé spektrum nádherných aromatických látok.
Aj keď ide o staroveké umenie, kombinujeme najmodernejšie technológie s tradičnými postupmi. Neustále sa učíme, experimentujeme, ale hlavne vychutnávame.
Šľachtenie
Dávna vinárska tradícia nám umožňuje okrem tradičných a obľúbených druhov, venovať sa aj našej láske – znovuoživovaniu menej známych, zabudnutých odrôd, ktoré boli vyšľachtené špeciálne do podmienok Strekovského regiónu. Dokážu naplno vyťažiť jeho potenciál a premeniť ho na neopakovateľný zážitok chutí, vôní a farieb. Navyše nám hladká srdce, že svojou troškou prispievame k zachovaniu kultúry, rozvoju ducha a tradícií tohto výnimočného kraja. Je nám veľkou cťou a radosťou, že môžeme obohatiť ponuku na trhu o také raritky akými sú Milia, Noria či Svoj sen. Niektoré z nich už stihli povyhrávať aj vzácne medajly a ocenenia.
Mília je kríženec Müllera-Thurgau a Tramínu červeného, je charakteristická jemnou arómou, je korenistá, extraktívna, s príjemnými jemnými kyselinami.
Noria je kríženec Rizlingu rýnskeho a Semillonu, typická je jej sviežosť a výrazný odrodový charakter.
Svoj sen je kríženec Rulandského sivého, Leánky a Rizlingu rýnskeho. Táto odroda je snom každého vinára, má svoje neopakovateľné čaro v hlbokom vneme a aróme po pomarančoch.
Foto: kavickari.sk
Ochutnajte to najlepšie zo Slovenska
V našej ponuke nájdete kolekciu kvalitných vín, ktoré prešli prísnym výberom najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku. Ochutnajte to najlepšie, čo naši vinári dopestovali a vytvorili s láskou.